Європа нагрівається швидше, ніж решта світу shutterstock

Європа нагрівається швидше, ніж решта світу

Ганна Велика

Синоптики постійно фіксують теплові рекорди на континенті

Останні п’ятирічні середні показники демонструють, що температура в Європі зараз на 2,3°C вище доіндустріального рівня порівняно з підвищенням на 1,3°C в усьому світі. 23 із 30 найсильніших хвиль спеки на континенті сталися з 2000 року, ще п’ять – за останні 3 роки.

Про це йдеться у звіті Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) та кліматичного агентства ЄС “Коперник” (C3S), передає Euronews.

Згідно з останніми даними вчених, починаючи з 1991 року, темпи потепління в Європі вдвічі перевищують середньосвітовий показник. Обидва агентства попереджають, що європейським країнам потрібно зробити більше для скорочення викидів і відмови від викопного палива.

Через це Тамсін Грін, метеоролог служби прогнозів Weather & Radar, вважає “з досить високим ступенем впевненості”, що 2024 рік, ймовірно, стане ще одним рекордним роком.

“Останні 10 років були десятьма найтеплішими за всю історію спостережень, причому більша частина нагрівання Землі припала на останні 40 років. Ми бачили, що квітень 2024 року став 11 місяцем поспіль із найспекотнішими за всю історію спостережень температурами. А ступінь прогріву поверхні моря в Північній Атлантиці злетів до найвищого рівня принаймні за 40 років”, – говорить вона.

Прогнози попереджають, що на континент може чекати ще одне надзвичайно спекотне літо – можливо, навіть найспекотніше за всю історію спостережень.

“Одна річ, що є величезним, незаперечним фактором, який не можна ігнорувати, полягає в тому, що ми постійно б’ємо теплові рекорди”, – каже синоптик.

Серед причин кардинальних змін температури вчені називають той факт, що зараз світ перебуває у перехідній фазі між кліматичними явищами Ель-Ніньо та Ла-Нінья, яка є “вирішальною” для визначення глобальної погоди та температурних режимів. За прогнозами, ми залишатимемося в цій нейтральній фазі принаймні до початку літа, але вплив Ель-Ніньо все ще триває.

Нагадаємо, експерти Світового банку попередили, що Європа не готова до подолання кліматичної катастрофи. Також Міжнародний трибунал із морського права визнав недостатність Паризької угоди для протидії глобальному потеплінню.

Також ЕкоПолітика повідомляла про те, що у березні кліматологи зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень.

Читайте також
Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу
Екстремальна спека спричинила вихід із ладу електромереж по всьому світу

Зі зростанням температури мережі повинні бути більш стійкими, включаючи накопичувачі, щоб впоратися зі стрибками попиту та перебоями в постачанні