Свиноферма на Хмельниччині забруднювала річку стічними водами із сечею facebook.com/Dei.khm

Свиноферма на Хмельниччині забруднювала річку стічними водами із сечею

Олена Яценьо

В екоінспекції вбачають причинно-наслідковий зв’язок між недавнім мором риби та впливом свиноферми на річку Случ

Фермерське господарство "Кобудь", яке займається вирощуванням свиней, здійснювало самовільний скид стічних вод з ознаками сечі в річку Случ.

Про грубі порушення на підприємстві повідомила пресслужба Державної екологічної інспекції (ДЕІ) у Хмельницькій області.

Зазначається, що з 28 вересня по 7 жовтня фахівці Держекоінспекції провели планову перевірку свинокомплексу "Кобудь", який розташований на території Старокостянтинівської міської тергромади неподалік с. Берегелі.

У результаті заходу контролю екоінспектори виявили низку порушень вимог природоохоронного законодавства.

Зокрема, підприємство з березня 2017 року по квітень 2018 року здійснювало забір підземних вод для питних, санітарно-гігієнічних і виробничих потреб без дозволу на спеціальне водокористування, а облік забору води зі свердловини взагалі не здійснювався впродовж останніх п’яти років.

Окрім того, ФГ "Кобудь" як об’єкт, який може справляти шкідливий вплив на здоров’я людей і стан атмосферного повітря, у період із 26 березня по 13 червня 2019 року здійснювало викиди забруднювальних речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами без дозволу на викиди та з порушенням порядку здійснення викидів в атмосферне повітря.

У сфері поводження з відходами інспектори ДЕІ також встановили порушення: не ведеться облік відходів, порушено правила за операціями поводження з відходами, не здійснюються заходи для максимальної утилізації відходів, реалізації чи передачі їх іншим споживачам або підприємствам, що займаються збиранням, обробленням та утилізацією.

"Найгірше, що виявили державні інспектори, — це самовільний скид стічних вод з ознаками сечі в річку Случ без дозволу на спеціальне водокористування та за відсутності нормативів граничнодопустимих скидів забруднювальних речовин. Увесь гній свинокомплексу потрапляє у відстійники, а далі — у лагуни, у яких накопичується та сама сеча й, формуючи поверхневий стік, потрапляє до річки", — йдеться в повідомленні.

У відомстві також нагадали про недавню масову загибель риби в річці Случ, яку зафіксували 18-19 вересня в селі Сахнівці. В екоінспекції вбачають причинно-наслідковий зв’язок між цим фактом і впливом свиноферми на річку Случ.

З огляду на це матеріали за цим інцидентом і матеріали планової перевірки ФГ „Кобудь“ надіслали до правоохоронних органів.

Водночас у ДЕІ Хмельниччини відібрали проби поверхневих вод вище та нижче скиду стічних вод у річку Случ. Про результати досліджень громадськість обіцяли обов’язково повідомити.

"На жаль, деякі „горе-виробники“ у своєму прагненні отримати прибуток, нехтують природоохоронним законодавством, не кажучи вже про ігнорування думки жителів тих населених пунктів, поблизу яких розташовані ферми", — зазначив очільник екоінспекції у Хмельницькій області Андрій Мартинов.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Дніпрі стараннями жителів Червоногвардійського району прикрили свинобійню, яка протягом багатьох років отруювала повітря в місті та мучила мешканців сусідніх будинків жахливими запахами.

Читайте також
Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника
Під Хмельницьким почали знищувати ліс на місці ймовірного скотомогильника

Для підтвердження наявності скотомогильника необхідно провести експертизу

На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк
На Хмельниччині почали будувати вуглецево-нейтральний індустріальний парк

У парку будуть працювати сміттєпереробний завод та завод з виготовлення спирту з кукурудзи