Створили кладовища шин і спалювали їх у дворах: з'явилися подробиці скандалу на Троєщині

Створили кладовища шин і спалювали їх у дворах: з'явилися подробиці скандалу на Троєщині

Зоряна Бердник

Винуватцям забруднення повітря внаслідок спалювання шин може загрожувати від 8 до 15 років позбавлення волі

Днями на околицях Києва виявили відразу кілька звалищ старих автомобільних покришок, які комунальні служби за дорученням влади прибрали з клумб і дитячих майданчиків.

Замість того, щоб вивезти шини на спеціальні підприємства з утилізації, їх просто скинули на пустирях, у лісі для захоронення, а деякі узагалі спалили. Про це йшлося в сюжеті ТСН.19:30.

За словами очевидців, до псевдоутилізації причетні самі ж комунальники.

Місцеві жителі розповідають, що від одного такого звалища їдкий дим поширився на житлові будинки. "Побачив дим – небо було чорне, дуже важко було дивитися на це", – каже киянин В'ячеслав Годлевський.

Житель столичної Троєщини В'ячеслав розповідає, що напередодні поруч із будинком побачив стовп диму. Коли пішов з'ясувати що саме горить, побачив покришки. "Тут відбувалася пожежа. Було дуже багато диму, сморід їдкий", – розповідає чоловік.

Скандал із псевдоутилізацією шин прокоментував Борис Васильківський – викладач кафедри екології Києво-Могилянської академії та засновник і голова громадської організації "ЕкоПраво-Київ".

"Те що їх закопували, – це вже порушення правил благоустрою, бо вони не повинні бути закопані. Якщо говорити про те, коли їх починають спалювати, то це і феноли, і сажа, і вуглекислий газ. Викиди йдуть колосальні", – зазначив експерт.

На Троєщині є ще одне стихійне сміттєзвалище, де скинули розмальовані автомобільні шини. Тут працювали комунальники, які вивозили покришки вантажівками. На камеру спілкуватися відмовилися, а поза нею сказали, що звідси вже відправили 10 повних машин. Хто звіз ці колеса сюди, комунальники не знають, однак кажуть, їх таки утилізують.

У районній адміністрації коментувати на камеру звалища шин теж відмовилися. На своїй сторінці заявили: "З’являються непоодинокі випадки скидання покришок та інших відходів у недозволених місцях невідомими особами. Так утворюються або збільшуються стихійні звалища та додається робота для комунальників".

Утім, фото та відео, на яких зафіксовано помаранчеві МАЗи з написами "Київавтодор", свідчать про зворотне.

"Ці світлини мені скинули активісти, люди, які проживають на цій території. Те що це техніка комунальна - по ній це видно. Це подвійна робота, яку вони зробили звинувачуючи невідомих громадян", – каже депутатка Київради Аліна Михайлова.

Активісти вже звернулись із заявою до поліції. Юрист Ростислав Кравець розповідає, що за порушення правил благоустрою і фізичні особи, і посадовці можуть відбутися хіба штрафом у кілька тисяч гривень. Однак у нинішньому випадку покарання може бути суворішим. "Якщо це призвело до значних забруднень повітря, ґрунту – це може бути розцінене як екоцид, за що від 8 до 15 років позбавлення волі", – додав він.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Київській області в селі Григорівка (Обухівський район) виявили звалище відходів площею близько гектара. На території сміттєзвалища бігали свині та кози, а також лежали трупи тварин.

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького