"Утилізація" по-київськи: на околиці Києва виявили звалище шин, які прибрали з клумб. Фото Facebook / Alina Mykhailova

"Утилізація" по-київськи: на околиці Києва виявили звалище шин, які прибрали з клумб. Фото

Зоряна Бердник

У Деснянську РДА вже надіслали відповідне звернення

На околиці Києва, у полі Деснянського району (між вулицями Пухівською та Закревського, навпроти ТЕЦ), комунальні служби створили звалище автомобільних шин, які напередодні прибрали з прибудинкових територій і мали утилізувати.

На новоутворене звалище шин звернула увагу депутатка Київради від "Голосу" Аліна Михайлова. На своїй сторінці у Facebook вона опублікувала фото з місця події.

"Це ті самі колеса, які зібрали з усього району та мали б вивезти за дорученням мера Віталія Кличка, адже наразі всі колеса по місту прибираються та мають бути утилізовані. Але хтось кудись не довіз та вивіз їх нам на "заднє подвір’я" міста, яке хочуть перетворите на звалище та кладовище відходів, замість того щоб створювати там парки та рекреаційні зони", – написала депутатка.

Також вона додала, що там уже викопали котлован, а на місці працювала техніка.

За словами Михайлової, у Деснянську РДА вже надіслали звернення з вимогою з'ясувати це питання й оприлюднити імена всіх причетних.

Така "утилізація" гуми, наголосила депутатка, завдає величезної шкоди довкіллю, оскільки вона розкладається за сотні або навіть тисячі років.

"Куди ці колеса вивозять комунальні служби? Яким коштом їх утилізують? Звідки колеса на фото? Які дії адміністрації було проведено? Це дуже велике забруднення для довкілля, адже розпад гуми в природі довгий – це сотні або тисячі років", – додала Михайлова.

На місце, де, вочевидь, столичні комунальники всупереч закону збираються поховати небезпечні відходи, намагалися викликати поліцію.

"Відвідав "центр утилізації" на Пухівський, це безжальний треш комунальників – шини закопують в яру. "102" не відповідає... Паралельно палають автопокришки та сміттєзвалище на Милославській. Це безглуздя треба припиняти! Ми цим дихаємо!" –  написав громадський діяч та експерт з охорони довкілля Сергій Волков.

Голова постійної комісії Київради з питань екологічної політики Костянтин Яловий, зі свого боку, висловив надію, що тих, хто влаштував таке "прибирання" покришок, буде встановлено й притягнуто до кримінальної відповідальності.

"Наприкінці березня в Києві оголосили "війну" старим автомобільним покришкам, з яких у багатьох столичних дворах роблять імпровізовані огорожі для квітників або дитячих майданчиків. Чиновники багато наговорили про те, наскільки небезпечними для довкілля є старі покришки та пообіцяли повністю очистити від них місто", – нагадав Яловий.

Містяни розповідають, що помітили звалища із шин і в інших місцях Києва, переважно на лівому березі. Ось таку купу кольорових покришок зафіксували біля перетину вулиць Милославська і Радосинська:

Фото: Elena Holykova

Фото: Дмитро Макагон

Ще одне звалище виявили на вулиці Перова, 3А.

Фото: Tanya Ostrovskaya

Як повідомляла ЕкоПолітика, у Київській області в селі Григорівка (Обухівський район) виявили звалище відходів площею близько гектара. На території сміттєзвалища бігали свині та кози, а також лежали трупи тварин.

Читайте також
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі
У Івано-Франківській області будуть ловити на гарячому тих, хто викидає сміття на природі

Будуть вживати жорсткі заходи, аби надалі порушникам не вдавалося безкарно засмічувати прибережну зону

У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище
У Житомирі екологічні інспектори виявили стихійне сміттєзвалище

Ліквадація сміттєзвалищ належить до повноважень місцевих органів влади

На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель
На Тернопільщині з сільради планують стягнути понад 5 млн грн через забруднення земель

Виявлено стихійне сміттєзвалище на території громади