Стан повітря в Запоріжжі: чим забруднене і де це перевірити онлайн shutterstock

Стан повітря в Запоріжжі: чим забруднене і де це перевірити онлайн

Людмила Гончаренко

Днями у місті був зафіксований високий рівень забруднення повітря двоокисом азоту та пилом

Викиди забруднюючих речовин в повітря це звичне явище для промислового міста. Запорожці майже кожен день спостерігають вранці  смог або димку, яка накриває деякі частини міста.  

Про це пише інформаційний портал  Inform.zp.ua.

Так, наприклад, днями Запорізький обласний центр з гідрометеорології повідомив про рівень забруднення у місті першого ступеня. Для запорожців це означало високий вміст у повітрі двоокису азоту та пилу.

Чим небезпечні ці забруднюючі речовини?

Двоокис азоту подразнює легені і викликає загострення астми. Тверді частинки, які осідають навколо (в тому числі на одязі і шкірі) складова частина забруднень від автотранспорту.

Найменші з них (діаметром до 10 мікрометрів, тобто однієї сотої міліметра) здатні проникати глибоко в легені, загострюючи респіраторні захворювання. Значну кількість цих частинок викидають в повітря автомобілі з дизельними двигунами і великі вантажівки.

При вдиханні пилу разом з повітрям частки затримуються у верхніх дихальних шляхах і викликають їх подразнення і навіть запалення. Найбільш шкідливими є частинки 1-5 мкм.

“Забруднюючі речовини обов'язково присутні в навколишньому середовищі. Але на самому мінімальному рівні можна не турбуватися за вплив речовин на організм”, розповідав порталу експерт з питань екологічного моніторингу та вимірювання Максим Сорока.

Брудне повітря: як захистити організм

Найчастіша і найбільш правильна рекомендація, яку можна зустріти: в моменти, коли настає підвищене забруднення повітря змінити свій розпорядок дня. Тобто, зменшити кількість хвилин і годин, проведених на відкритому повітрі вулиці.

“Єдиний випадок, коли маска не буде зайвою на вулиці при забрудненні повітря пилом. Незважаючи на це, звичайні маски і респіратори не можуть захистити від пилу фракції PM 2,5, яка визнана канцерогенним фактором", уточнює Максим Сорока.

Де можна відстежити рівень забруднень в онлайн-режимі

В Україні існують десятки видів станцій громадського моніторингу. Всі вони обладнані різними датчиками і в різних місцях. Масовими і найбільш популярними станціями моніторингу є наступні:

  • Eco City - працюючих станцій 226: всього в Україні 488 станцій
  • SaveDnipro - працюючих станцій 143; всього в Україні 358 станцій
  • luftdaten.info - працюючих станцій 73; всього в Україні 186 станцій

Всі станції працюють за одним принципом: датчики станцій миттєво реагують на зміни якості повітря. На карті в онлайн-режимі показується рівень забруднення повітря, класифікований за небезпекою для людини.

Нагадаємо, у вересні ЕкоПолітика писала про те, що розробник EcoCity оцінив стан повітря в Запоріжжі як незадовільний.

Читайте також
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря
У Запоріжжі дим з кустарних печей для спалювання гуми отруював повітря

Печі працюють без жодного пилогазоочисного обладнання

У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники
У містах Запорізької області перевірили радіаційний фон: які показники

В нормі показник гамма-фону не має перевищувати позначку 20 мікрорентгенів на годину