Стало відомо, як відбуватиметься реконструкція сміттєвого полігону в Підгірцях

Стало відомо, як відбуватиметься реконструкція сміттєвого полігону в Підгірцях

Одночасно з цим на території Києва намагаються впровадити систему роздільного збору відходів

У 2021 році планується розпочати роботи з проєктування двох важливих проєктів на полігоні ТПВ №5 у Підгірцях Київської області – рекультивація другої карти полігону та будівництво комплексу переробки концентрату із системою передочистки фільтрату.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив координатор Solid Waste Consult "Ukraine - Bavaria" Андрій Сокол-Черніловський.

"Цього року плануємо розпочати виконання будівельних робіт за проєктом рекультивації першої карти полігону, який уже пройшов державну експертизу та процедуру оцінки впливу на довкілля (ОВД). Передбачено й виконання низки важливих будівельних робіт із реконструкції та технічного переоснащення полігону. Також у 2021 році планується розпочати роботи з проєктування двох важливих проєктів – рекультивацію другої карти полігону та будівництво комплексу переробки концентрату із системою передочистки фільтрату", — сказано в повідомленні.

Він наголосив, що на території Києва намагаються впровадити систему роздільного збору відходів. Зокрема, триває робота в напрямі будівництва сміттєпереробного об’єкта, який стане альтернативою полігону.

Також у процесі розроблення регіональний план управління відходами в місті Києві до 2030 року, що відображатиме всі проблемні аспекти поводження з відходами та дорожню карту для їх розв'язання.

Процес закриття полігону в Підгірцях складається з кількох фаз:

  • оновлення та вдосконалення захисної, дренажної та очисної системи;
  • рекультивації карт №1 та №2 полігону, що здійснюється відповідно до проєкту та чинних нормативів;
  • очищення та переробка фільтрату й біогазу;
  • здійснення заходів щодо безпечного утримання полігону після його повного закриття та проведеної рекультивації.

За словами Сокола-Черніловського, на шляху до закриття полігону є багато серйозних перешкод: технічних, фінансових, процедурних, адміністративних, соціальних, законодавчих тощо.

Експерт нагадав, що складний, багатоетапний процес реконструкції та технічного переоснащення полігону ТПВ № 5 із перспективою його закриття розпочали 2018 року. Першочергово було вжито заходів, які спрямовані на підвищення безпеки полігону.

"Зокрема, протягом 2018-2020 років ми виконали роботи з будівництва підпірної стінки, укріплення частини дамби другої карти, збудували фільтраційний дренаж, реконструювали каналізаційно-насосні станції тощо. Також дуже важливо, що нам вдалося відновити роботу системи очищення фільтрату "ROCHEM", яка вже зараз, після того як торік встановили третій додатковий модуль очистки, здатна очищати 950 кубометрів фільтрату на добу", — сказано в повідомленні.

Як повідомляла ЕкоПолітика, на полігоні твердих побутових відходів № 5 у с. Підгірці Київської області за три роки так і не встановили обіцяного чиновниками обладнання для переробки сміття.

Читайте також
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття
У Бучі відкрили станцію із переробки будівельного сміття

За оцінками, у громаді залишилося близько 75 тис. м³ будівельних відходів після демонтажу зруйнованих об'єктів

У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати
У Києві перевірили рівень радіаційного фону: які результати

В Україні функціонує онлайн-мапа радіаційного фону

На Київщині побудують потужну біоТЕС
На Київщині побудують потужну біоТЕС

БіоТЕС планують запустити до опалювального сезону 2024-2025 років

У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра
У дружини Медведчука забрали з власності ліс на березі Дніпра

Вартість ділянки становить понад 204 мільйони гривень