Стало відомо, що розгляне екологічний комітет Верховної Ради 26 січня slovoidilo.ua

Стало відомо, що розгляне екологічний комітет Верховної Ради 26 січня

Олена Яценьо

До порядку денного екокомітету внесли законопроєкт про екологічний податок

Приєднання України до Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій, спрямування коштів для поводження з радіоактивними відходами на 2022 рік, справляння екологічного податку під час управління відходами — ці та низку інших важливих питань Комітет із питань екологічної політики та природокористування виніс на порядок денний засідання, яке відбудеться в середу, 26 січня.

Більш детально про законопроєкти, до яких екокомітет має подати свої пропозиції, та інші питання для розгляду на нараді —  читайте в огляді ЕкоПолітики.

Зазначимо, що засідання народні депутати проведуть у режимі відеоконференції о 14:30. На ньому нардепи розглянуть сім законопроєктів, до яких комітет має подати свої пропозиції.

Серед іншого, ідеться про проєкт закону № 6282 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо децентралізації та розмежування повноважень органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою". Документ подав на розгляд Кабінет міністрів України.

Винесли на порядок денний і недавно зареєстрований законопроєкт № 0140 "Про приєднання України до Конвенції про транскордонний вплив промислових аварій", який вніс президент України Володимир Зеленський.

Зазначається, що ухвалення цього законопроєкту надасть можливість Україні стати стороною Конвенції, що сприятиме вдосконаленню системи запобігання, підготовки та реагування на транскордонні промислові аварії, а також обміну передовим досвідом у цій сфері.

Також нардепи мають розглянути проєкт закону № 6345 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння екологічного податку при управлінні відходами". Ініціатори законопроєкту — Олег Бондаренко та Дмитро Гетманцев.

Окрім того, до порядку денного внесли альтернативний проєкт закону № 6345-1 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання платників екологічного податку до здійснення природоохоронних заходів та збалансованості бюджетних надходжень. Його автор — народний депутат Ковальов.

Наступним у порядку денному зазначено проєкт закону № 6010 про внесення змін до Закону України "Про виноград та виноградне вино".

Ще екокомітет запланував розглянути такі законопроєкти:

— № 6351 про внесення зміни до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" щодо приватизації квартир в багатоквартирних будинках комунальної форми власності, які розташовані на території Національного заповідника "Хортиця" та не належать до пам'яток культурної спадщини;

— № 6379 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо пом’якшення адміністративної відповідальності за порушення встановленого порядку переобладнання транспортного засобу для роботи на газовому моторному паливі або альтернативних видах рідкого і газового палива;

— № 5039 про внесення змін до Закону України "Про пестициди та агрохімікати" щодо державної реєстрації дигестату біогазових установок, авторами якого є Юрчишин, Олег Бондаренко та інші народні депутати.

Серед інших винесених на розгляд питань також формування персонального складу консультативно-дорадчих органів (колегій) у центральних органах виконавчої влади та звернення Державного агентства України з управління зоною відчуження щодо погодження спрямування коштів Державного фонду поводження з радіоактивними відходами на 2022 рік.

Нагадаємо, що ЕкоПолітика писала, які інструменти є в законопроєкті №6345-1, який Верховна Рада зареєструвала 9 грудня.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України