Вченні підтвердили прямий зв’язок між аномальними зливами та діяльністю людини shutterstock

Вченні підтвердили прямий зв’язок між аномальними зливами та діяльністю людини

Катерина Бєлоусова

Середземноморський басейн стає сухішим, тоді як решта континенту стає більш вологою, проте тенденція сильніша взимку

Дослідження Метеорологічного бюро Великобританії показало, що викиди парникових газів, що зігрівають планету, від діяльністі людини, безпосередньо відповідають за довготривалі сухі умови в Середземноморському басейні та збільшення кількості опадів у решті Європи.

Це перше дослідження, яке показує прямий зв’язок між сезонними тенденціями опадів у Європі та зміною клімату, повідомляє Bloomberg.

Нікос Крістідіс, провідний автор і кліматолог з Метеорологічного бюро, пояснив, що зміни в структурі опадів в Європі триватимуть у міру потепління атмосфери.

"Незважаючи на те, що країни звикли до таких крайнощів, збільшення частоти, серйозності та інтенсивності потребуватиме більшої адаптації до нового типу кліматичного режиму", – зазначив він.

Вчені, спираючись на висновки останньої доповіді міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату, впевнені, що техногенна зміна клімату впливає на структуру опадів на суші. Проте регіональні наслідки цієї глобальної тенденції виявити важко, що ускладнює розробку стратегій пом’якшення наслідків, щоб допомогти вразливим групам населення та навколишньому середовищу. 

Дослідники вивчали сезонні опади в Європі з початку 20 століття. Вони виявили, що Середземноморський басейн стає сухішим, тоді як решта континенту – більш вологою. 

Ця тенденція сильніша взимку і слабша влітку, коли суш більш поширена по всій Європі. Адже коли планета нагрівається, вода випаровується, а кількість водяної пари збільшується на 6-7%. Так вища вологість повітря призводить до зміни структури опадів. 

“Висновки Метеорологічного бюро відповідають дослідженням атрибуції окремих подій, як-от повені, які спустошили Німеччину минулого року. Викиди людини парникових газів роблять такі події більш інтенсивними та частими”, – йдеться в матеріалі.

Дослідники створили 3 сценарії:

  • коли вплив людини на клімат був усунений; 
  • коли на клімат впливали лише аерозолі;
  • коли на клімат впливали аерозолі та парникові гази. 

Вони дійшли висновку, що викиди парникових газів були основним фактором цієї тенденції, проте їх вплив був ослаблений аерозолями, що мають охолоджуючий ефект для планети. 

“За іронією долі, оскільки світ – і особливо Європа – прагне покращити якість повітря в містах та обмежити викиди від промислової діяльності, зміни кількості опадів будуть прискорюватися, як підсумовує дослідження, через зменшення кількості забруднюючих аерозолів”, – йдеться у матеріалі.

Це, у поєднанні з триваючим потеплінням на планеті, означає, що зростає ризик надзвичайно сухих сезонів у Середземному морі та надзвичайно вологих сезонів в інших частинах Європи.

Крістідіс попередив, що навіть у країнах з відносно високою здатністю адаптуватися до змінного клімату, громади все ще можуть бути дуже вразливими.

"Клімат зміниться на те, чого ми зараз не відчуваємо, і всі ці зміни будуть мати ряд наслідків", – зазначив він.

Нагадаємо, ООН передбачила збільшення частоти стихійних лих до 2030 року майже наполовину.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Європі у 2021 році температура зросла на рекордні 2°C.

Читайте також
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря

Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%

Екстремальна літня спека 2022 року збільшила інфляцію продуктів харчування в Європі приблизно на 0,6%

Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року
Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 26 лютого