Спалювати опале листя категорично не можна: стало відомо чому

Спалювати опале листя категорично не можна: стало відомо чому

Олена Яценьо

Спалювання листя карається чималим штрафом, його потрібно утилізовувати, наприклад через компостування

Восени українці за звичкою масово спалюють опале листя, не думаючи про шкоду, якої завдають довкіллю та самим собі.

Чому цього робити категорично не можна, розповів голова постійної комісії КМДА з питань екологічної політики Костянтин Яловий.

За даними Держспоживслужби, у процесі згорання листя виділяються чадний газ, окис азоту, бензопірен і діоксини — усе це небезпечне для людини. Одна тонна спаленого листя викидає в повітря 30 кілограмів шкідливих речовин. Дим від таких вогнищ може викликати спазми бронхів, алергію, кашель, запаморочення.

Не менш шкідливим спалювання листя є для навколишнього середовища. Така діяльність засмічує атмосферу, воду та ґрунт, сприяє зникненню деяких видів тварин і комах, а також загрожує пожежами.

Що робити з опалим листям

Найбільш поширена практика його утилізації — компостування. Листя складають у спеціально підготовлену яму, засипають землею та періодично зволожують. У результаті утворюється компост — популярне органічне добриво.

Чиновник нагадав, що спалення листя карається чималим штрафом, а в окремих випадках передбачає навіть кримінальну відповідальність.

"Якщо ви страждаєте від диму, не соромтеся боротися з порушниками та викликайте поліцію", — закликав Яловий.

Як повідомлялося раніше, президент ГО "Українська організація захисту споживачів послуг" Олег Тітамир заявив, що в диму від багаття з листя і трави в 350 разів більше шкідливих речовин, ніж у диму від куріння.

Водночас у березні 2021 року Amplifi Ukraine та Isobar Ukraine разом із громадською організацією "Центр розвитку інновацій" та ПРООН запустили масштабну інформаційну кампанію "Нам цим дихати" проти спалювання листя й бур'яну.

Також ЕкоПолітика раніше розповідала про підлітків із Краматорська, які започаткували виробництво біодобрива з опалого листя.

Нагадаємо також про українську стартап-компанію Re-leaf, що почала продавати свою паперову продукцію, яку вона виготовляє з опалого листя.

Читайте також
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів