Річниця підриву Каховської ГЕС: екологічні наслідки підриву та як вона виглядає зараз

Річниця підриву Каховської ГЕС: екологічні наслідки підриву та як вона виглядає зараз

Ганна Велика

Як Україна оговтується після найбільшої штучної катастрофи ХХІ століття

Каховська гідроелектростанція (ГЕС) була розташована на півдні України за пів кілометра від міста Нова Каховка Херсонської області. Російські окупанти захопили її у перший день повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року. Вони одразу замінували станцію та підірвали її 6 червня 2023 року.

Про те, які екологічні наслідки підриву Каховської ГЕС та що відбувається на місці Каховського водосховища зараз – у річницю з дня її руйнування, читайте у матеріалі ЕкоПолітики.

Історія Каховської ГЕС

Історія Каховської ГЕС почалася у вересні 1950 року з прийняття постанови Ради Міністрів СРСР про її будівництво. Місцем спорудження став Великий Луг – важливий український історичний край. Саме на території майбутнього Каховського водосховища розташовувалась низка Запорізьких Січей. З початком будівництва Луг повністю пішов під воду разом з великою козацькою спадщиною.

Днем народження Каховської гідроелектростанції вважається 18 жовтня 1955 року – день, коли робітники завершили монтаж її першої турбіни. Її встановлена потужність складала 334,8 МВт.

Після завершення будівництва Каховська ГЕС імені П. С. Непорожнього стала останньою, нижньою сходинкою Дніпровського каскаду гідроелектростанцій.

 

Екологічні наслідки підриву Каховської ГЕС

У березні цього року вчені з Британського центру екології та гідрології (UKCEH) і HR Wallingford оприлюднили результати своїх досліджень щодо наслідків підриву росіянами греблі Каховської ГЕС. Вони виявили величезні загрози для довкілля та біорізноманіття. Науковці використали передові технології для проведення першої незалежної оцінки наслідків через кілька тижнів після катастрофи. Дослідження об'єднало гідрологічне і цифрове моделювання з аналізом супутникових знімків та екологічних даних.

Вчені виявили, що підрив греблі призвів до таких екологічних наслідків, як загибель тисяч риб, спустошення Каховського водосховища та ерозія відкладень. Вони ідентифікували понад 1000 потенційних джерел забруднення на затоплених територіях, зокрема промислові об'єкти та очисні споруди.

Дослідження показало, що підрив дамби завдав шкоди пів мільйону гектарів заповідних територій національного та міжнародного значення, зокрема Чорноморському біосферному заповіднику.

facebook.com

Незалежні OSINT-дослідники прирівняли екологічні та економічні наслідки від підриву та руйнування Каховської ГЕС до наслідків використання тактичної ядерної зброї 5-10 кілотонн тільки без радіаційного забруднення.

“Згідно Женевської конвенції (статтею 56 Додаткового протоколу I 1977 року) дії щодо руйнування дамб є воєнним злочином та можуть бути прирівняні до використання зброї масового знищення”, – наголосили вони.

Через підрив Каховської ГЕС у річку Дніпро потрапило щонайменше 150 тонн машинного мастила, також існував ризик подальшого витоку ще понад 300 тонн.

У своєму зверненні до річниці підриву Каховської ГЕС президент України Володимир Зеленський назвав цей теракт “свідомим і прорахованим злочином – одним із найбільших їхніх [російських окупантів – ред.] злочинів проти природи та людей усього нашого регіону”. Він нагадав, що коли загарбники підірвали Каховську ГЕС, постраждали щонайменше десятки тисяч людей, сотні тисяч залишилися без питної води.

“Були затоплені значні території України та знищене Каховське водосховище, яке забезпечувало, зокрема, стабільність роботи Запорізької атомної станції – найбільшої у Європі. Безпосередні наслідки цього злочину відчувалися навіть у сусідніх країнах нашого Чорноморського регіону”, – зазначив очільник держави.

facebook.com

Володимир Зеленський окремо наголосив, що не менш значною роботою, аніж ліквідація наслідків підриву Каховської ГЕС буде притягнення росії до справедливої відповідальності за цей та інші злочини війни – свідомі російські удари по людях і людяності, по всьому живому.

 

Як виглядає Каховське водосховище сьогодні

Українські науковці весь цей рік слідкували за наслідками підриву Каховської гідроелектростанції для території, яку раніше займало Каховське водосховище.

Весняні дослідження показали, що дно Каховського водосховища суцільно вкрилося молодим лісом із верби білої. Висота лісу, який утворився за рік – 2,5-3 м. Зараз він дуже густий, але з часом, кажуть екологи, ліс буде саморозріджуватися внаслідок підростання та збільшення конкуренції між окремими рослинами.

Нижній ярус лісових насаджень складається як із типових видів степових плавнів – щавлю водяного, рогозу Лаксманового – так і з нових видів флори, які акліматизувалися до місцевих умов.

Науковці продемонстрували, як виглядає Каховське водосховище сьогодні у відео від телеканалу “Суспільне. Дніпро”.

У мережі з’явилися супутникові знімки того, як виглядає Каховське водосховище у 2024 році з космосу. Відповідне фото опублікував Валентин Щербина, віцепрезидент з військової екології та відновлення екосистем Асоціації професіоналів довкілля. Він зазначив, що на місці колишнього Каховського водосховища відновлюються екосистема плавнів як стабільна і самодостатня природна система, якій не треба заважати й втручатися.

facebook.com/profile.php?id=100018225577556

 

Каховська ГЕС зараз: відбудовувати чи ні?

У липні 2023 року Кабінет міністрів затвердив постанову про експериментальний проєкт з відбудови Каховської ГЕС, яку підірвали окупанти. Нею передбачалося, що проєкт триватиме 2 роки й охопить 2 етапи: проєктування та відбудову після деокупації території.

У квітні цього року екологи закликали не відбудовувати Каховську ГЕС зараз і надалі. Фахівці Всеукраїнської екологічної ліги висловили думку, що збалансований та сталий розвиток можливий без відновлення цієї гідроелектростанції. Вони вважають, що рішення уряду щодо експериментального проєкту відновлення Каховської ГЕС зараз приймаються занадто поспішно та без достатнього обґрунтування.

Голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко тоді зазначила, що Екологічний договір для України, в якому зібрані всі позиції та рекомендації з економіки, соціальної політики, екології, інфраструктури, безпеки, зокрема згадано і про Каховську ГЕС.

Фахівчиня акцентувала, що одна з 50 рекомендацій, викладених у Договорі від міжнародної спільноти – прочитується так: врахувати думку науковців і громадськості щодо майбутнього Каховської ГЕС, щодо можливості її відновлювати чи не відновлювати. І це є дуже важливим посилом.

У квітні цього року, майже через рік після того моменту, коли підірвали Каховську ГЕС, з’явилося відео з перших хвилин після підриву.

Читайте також
Через 5 років у Каховському лісі можуть бродити олені й кабани, – еколог заповідника "Хортиця" 
Через 5 років у Каховському лісі можуть бродити олені й кабани, – еколог заповідника "Хортиця" 

Природа на місці техногенної катастрофи продовжує відновлюватися

Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС
Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС

Дослідники виявили понад 1000 потенційних джерел забруднення на затоплених територіях

Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року
Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року

Екозбитки від війни вже сягнули 56,7 млрд євро і з кожним днем ця сума зростає

В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС
В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС

Ситуація вище за течією від дамби є ще більш значущою, ніж у зоні затоплення