Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС

Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС

Катерина Бєлоусова

Дослідники виявили понад 1000 потенційних джерел забруднення на затоплених територіях

Дослідження вчених з Британського центру екології та гідрології (UKCEH) і HR Wallingford наслідків підриву росіянами греблі Каховської ГЕС у червні 2023 року виявило величезні загрози для довкілля та біорізноманіття.

Оцінки показали, що близько півмільйона гектарів прісноводних і наземних середовищ існування, що охороняються, зазнали серйозних загроз, передає NV.

Зазначається, що вчені використовували передові технології для проведення першої незалежної оцінки наслідків через кілька тижнів після катастрофи. Вони виявили, що підрив греблі призвів до загибелі тисяч риб, спустошення Каховського водосховища та ерозії відкладень.

Дослідники виявили понад 1000 потенційних джерел забруднення на затоплених територіях, зокрема промислові об'єкти та очисні споруди. Це створило серйозні загрози для навколишнього середовища і здоров’я людини.

Професор Брайан М. Спірс з UKCEH зазначив, що така оперативна оцінка наслідків військових дій є унікальною. Адже дослідження об'єднало гідрологічне і цифрове моделювання з аналізом супутникових знімків та екологічних даних. 

Дослідження показало, що підрив дамби завдав шкоди пів мільйону гектарів заповідних територій національного та міжнародного значення, зокрема Чорноморському біосферному заповіднику.

Близько 28 із 567 видів, які постраждали від цілої низки небезпек, перебувають під загрозою зникнення, зокрема популяції кульона (кроншнепа) тонкодзьобого, що перебуває на межі вимирання.

Експерти наголосили на важливості вжиття заходів для відновлення порушених районів і включення наукових даних у планування відновлення. Вони рекомендують проводити заходи з охорони довкілля та відновлення біорізноманіття.

“Подібні дослідження є ключовим елементом у реагуванні на екологічні лиха та підготовці до надзвичайних ситуацій по всьому світу. Завдяки використанню передових технологій і спільній роботі експертів, вчені продемонстрували можливість швидкої та ефективної оцінки наслідків природних і техногенних катастроф”, – сказав професор Гаррі Діксон з UKCEH.

Нагадаємо, 11 березня на території обмілілого Каховського водосховища зафіксували повернення води, що може бути проявом водопілля у пониззі річки Дніпро.

Раніше ЕкоПолітика аналізувала, що наразі відбувається на обмілілому Каховському водосховищі і яким може бути його майбутнє.

Читайте також
Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року
Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року

Екозбитки від війни вже сягнули 56,7 млрд євро і з кожним днем ця сума зростає

В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС
В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС

Ситуація вище за течією від дамби є ще більш значущою, ніж у зоні затоплення

В Міноборони попередили про ризик опустелювання півдня через підрив Каховської ГЕС
В Міноборони попередили про ризик опустелювання півдня через підрив Каховської ГЕС

Загальна кількість опадів у Херсонській області сягає 400 міліметрів на рік

Каховське водосховище заросло дикими травами. Відео
Каховське водосховище заросло дикими травами. Відео

Екологічна безпека є однією з умов "формули миру" для України