Сміттєвій реформі в Україні бути: Верховна Рада ухвалила Закон "Про відходи"

Сміттєвій реформі в Україні бути: Верховна Рада ухвалила Закон "Про відходи"

Олена Яценьо

Перше читання ПЗУ відбулося ще 21 липня 2020 року

У понеділок, 20 червня, Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та загалом довгоочікуваний законопроєкт № 2207-1-д “Про управління відходами”.

Відповідне рішення підтримали 282 народних депутати, утрималися — 26, ще 59 нардепів не голосували.

Чим зумовлена актуальність законопроєкту

Нині Україна є найбруднішою країною Європи. Щодня в Україні захоронюється на сміттєзвалищах і переповнених полігонах приблизно 33 000 тонн відходів. За рік — понад 12 мільйонів тонн.

Україна стикається з міжнародними проблемами із сусідами, оскільки українське сміття найбільше забруднює прикордонні річки та акваторію Чорного моря.

За всі роки незалежності в Україні не було побудовано жодного суттєвого підприємства з перероблення промислових, небезпечних, побутових відходів. Буквально одиниці — з перероблення аграрних. Потенціал галузі не розкрито навіть на 1%.

Україна є єдиною країною Європи, де не реалізують принцип "забруднювач платить" і не створюють організацій розширеної відповідальності виробника.

Війна з РФ породжує мільйони тонн додаткових небезпечних і будівельних відходів, які треба переробляти та утилізовувати.

Мета законопроєкту — удосконалити систему управління відходами, забезпечити законодавче та нормативно-правове регулювання відносин у сфері управління відходами з урахуванням вимог директив Європейського Союзу, поліпшити стан навколишнього природного середовища та досягти цілей сталого розвитку.

Що передбачає законопроєкт

Документом пропонується ввести ієрархію управління відходами та основні вимоги до розширеної відповідальності виробника, увести систему довгострокового планування управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях.

Проєкт закону передбачає впровадження інформаційної системи управління відходами, яка покликана спростити систему обліку та звітності, подання декларацій та здійснення дозвільних процедур у сфері управління відходами. Уведення підсистеми відкритих реєстрів забезпечить доступ до інформації утворювачам й іншим власникам відходів, громадськості. Пропонується посилити контроль за збором і обробкою небезпечних відходів за допомогою посилення вимог до ліцензування такої діяльності.

Законопроєкт також пропонує встановити порядок збору, вивезення та обробки побутових відходів, забезпечити впровадження їх роздільного збору та рециклінгу, передбачити вимоги до якісного надання послуги з управління відходами та нарахування плати за таку послугу.

Нарешті, проєкт пропонує внести зміни до Кодексу України про адміністративні порушення, якими встановити систему відповідальності за правопорушення у сфері управління відходами.

Сам законопроєкт, зокрема статтю 13 "Загальні вимоги до управління відходами", за рішення Комітету з питань екологічної політики та природокористування доповнили новою частиною 9, у якій закладено законодавчу основу для правового регулювання відходів, утворених унаслідок військової агресії Росії проти України.

За словами голови екокомітету Олега Бондаренка, законопроєкт дасть змогу:

  • наблизити законодавство України до законодавства ЄС;
  • запровадити європейську ієрархію поводження з відходами;
  • закрити старі звалища та забезпечити приведення тих, що функціонують, до європейських норм;
  • забезпечити використання роздільного збору відходів;
  • створити сприятливі умови для будівництва сміттєпереробних заводів;
  • запровадити розширену відповідальність виробника.

"Україна нарешті робить перший крок на шляху до цивілізованого управління відходами. Ми вже відстали від європейських сусідів на 20-30 років. Фактично, сьогодні Україна є єдиною країною в Європі, де держава не має контролю над відходами, а понад 90% їх захоронюється в землю. Наша мета бути повноправним членом Європейського Союзу, тож ми повинні показати здатність проводити реальні європейські реформи", – сказав голова Міндовкілля Руслан Стрілець.

Він пояснив, що рамковий закон "Про управління відходами" дає можливість розпочати зміни, які необхідні Україні для того, щоб стати членом Європейського Союзу.
Закон дозволить:
  • впровадити європейську ієрархію поводження із відходами;
  • організувати планування системи управління відходами на національному, регіональному та місцевому рівнях;
  • закрити старі сміттєзвалища, а ті, що залишаться, привести до європейських норм;
  • створити умови для побудови в Україні сучасної сміттєпереробної інфраструктури за європейськими правилами і відкрити кордони для інвесторів;
  • встановити принцип "забруднювач платить";
  • впровадити розширену відповідальність виробника, коли виробник продукції буде зобов’язаний забезпечити повну утилізацію упаковки, яку випустив на ринок разом із товарами.
Стрілець наголосив, що законопроєк № 2207-1д лише встановлює рамку нових сучасних правил функціонування системи управління відходами в Україні, а низка інших необхідних секторальних законів буде розроблятися на його основі.
"Кінцева мета зробити поводження із відходами ефективнішим і безпечнішим для людей і довкілля", – додав він.

Нагадаємо, що в першому читанні законопроєкт “Про управління відходами” підтримали майже два роки тому, 21 липня 2020 року.

Раніше ЕкоПолітика писала, що відбувалося із проєктом закону про відходи протягом 2021 року.

Читайте також
Міндовкілля проведе екологічну оцінку нацплану управління відходами до 2033 року
Міндовкілля проведе екологічну оцінку нацплану управління відходами до 2033 року

Нацплан передбачає зменшення обсягів захоронення побутових відходів до 30%

Екологи розповіли про тонкощі паспортизації відходів в рамках сміттєвої реформи
Екологи розповіли про тонкощі паспортизації відходів в рамках сміттєвої реформи

Розроблено проєкт постанови Кабміну "Про створення та адміністрування інформаційної системи управління відходами"

Початок ери сміттєвої реформи: як в Україні створюють законодавче підґрунтя для управління відходами
Початок ери сміттєвої реформи: як в Україні створюють законодавче підґрунтя для управління відходами

Існують побоювання, що на реформу в Україні закладають десятиліття

Міндовкілля видає дозволи всупереч закону “Про управління відходами” – експерт
Міндовкілля видає дозволи всупереч закону “Про управління відходами” – експерт

Ще не затверджені нова постанова щодо отримання дозволів та перелік відходів