Головне сміттєзвалище Києва тимчасово припинило роботу: СБУ розслідує екоцид Киевспецтранс

Головне сміттєзвалище Києва тимчасово припинило роботу: СБУ розслідує екоцид

Олена Яценьо

Києву загрожує екологічна катастрофа

У вівторок, 27 липня, полігон твердих побутових відходів (ТПВ) № 5 у Підгірцях, що біля Києва, тимчасово припинив свою роботу через те, що співробітники Служби безпеки України проводять на ньому слідчі дії.

Блокування роботи ТПВ може призвести до екологічної катастрофи, заявили на сторінці ПрАТ "Київспецтранс" у Facebook.

"Полігон № 5 є об’єктом критичної інфраструктури, який забезпечує санітарну очистку міста Києва, міст Обухова, Українки, населених пунктів Обухівського району Київської області. Безперестанне утворення громадянами побутових відходів вимагає цілодобової та безперервної роботи підприємства. Збої у роботі з прийняття відходів на захоронення невідворотно вплинуть на порушення графіку вивезення побутових відходів від житлових будинків столиці та передмістя", — йдеться в повідомленні.

З огляду на це у ПрАТ "Київспецтранс" заявили, що вимушені повідомити про ризики в питанні санітарно-епідемічної ситуації в місті Києві та Київському регіоні, що є критичним і через аномальну літню спеку.

Як повідомили в підприємстві, причиною тимчасового зупинення роботи полігону стало прибуття на його територію для виконання слідчих дій близько 30 співробітників Служби безпеки України.

Слідчі СБУ вбачають у діях службових осіб ПрАТ "Київспецтранс" стосовно захоронення відходів на полігонах № 5 та № 6 ознаки кримінального правопорушення за статтею 441 КК України "Екоцид".

Водночас представники компанії зазначили, що співробітники СБУ самі ж створили умови, які можуть спричинити "реальну, а не надуману санітарно-епідемічну загрозу для здоров’я громадян", бо не дозволяють полігону функціонувати у штатному режимі щодо захоронення та вивезення побутових відходів із-під житлових будинків.

У компанії наголосили, що діють суто в межах українського законодавства та готові надати всю необхідну інформацію, яка це підтвердить у штатному режимі — без створення побутових проблем для міста.

Також  у ПрАТ "Київспецтранс" нагадали, що полігон № 5 у с. Підгірці є єдиним в Україні полігоном, обладнаним системою збору та переробки фільтрату, та одним із небагатьох захищених та оснащених для прийому твердих побутових відходів.

""Київспецтранс" —  єдина в Києві компанія, яка має ліцензію на право провадження господарської діяльності із захоронення побутових відходів, до того ж вона вперше в державі розпочала рекультивацію полігону № 5, тоді як на території України понад тридцять тисяч санкціонованих і несанкціонованих звалищ", — додали у пресслужбі.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, київська міська влада розпочала в Підгірцях рекультивацію полігону для сміття № 5, який відпрацював близько 35 років. Його мають намір закрити й перетворити на екологічно безпечний об’єкт.

Читайте також
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле
У КМДА показали як відновлюється екосистема після пожежі біля озера Тягле

Результати розслідування пожежі все ще чекаються

Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям
Київ другий рік поспіль увійшов у ТОП-30 столиць миру з найбільш чистим повітрям

Стан повітря покращився завдяки зменшенню кількості підприємств-забруднювачів та автомобілів на дорогах

У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси
У Києві якість повітря погіршилася до шкідливого рівня у 10 районах: адреси

Найгірший індекс якості повітря CAQI 94 зафіксували на вулиці Архітектора Вербицького