Скільки коштує встановити сонячні панелі: що потрібно знати про домашні СЕС Shutterstock

Скільки коштує встановити сонячні панелі: що потрібно знати про домашні СЕС

Завдяки сонячним панелям можна забезпечити електроенергією власне господарство, а надлишки продавати державі

Будівництво домашньої станції може бути нелегким завданням, якщо не знати всіх нюансів.

ЕкоПолітика пропонує ознайомитися із видами сонячних панелей, умовами та вартістю їх встановлення, а також підрахувати можливий прибуток від виробництва електроенергії.

Як відомо, домашню СЕС можна встановити на балконі, на даху свого будинку або ж на земельній ділянці. Деякі власники роблять це самостійно, однак завдання виявиться складним, якщо не знати всіх подробиць. Крім того, на українському ринку є компанії, які підготують проєкт з урахуванням побажань та можливостей замовника і встановлять станцію "під ключ".

Види сонячних електростанцій

Існує три основних типи приватних сонячних станцій: мережеві, автономні та гібридні.

Автономні станцї накопичують електроенергію за допомогою спеціального накопичувача і дають можливість споживати її у потрібний час.

Мережеві дозволяють використовувати енергію за адресою, де її виробляють, а надлишки скидати у мережу. Цей вид СЕС є найпопулярнішим на ринку. Такі станції відносно недорогі, а їхні власники можуть отримувати прибуток за "зеленим" тарифом.

Гібридні станції поєднують в собі функціонал автономних та мережевих.

Скільки коштує встановити домашню СЕС

Комплексна вартість електростанції залежить від потужності та обраного обладнання. Ціна встановлення "під ключ" коливається у діапазоні $440-850 за кВт. Сума зростає зі збільшенням кількості панелей, систем кріплення, кабелів тощо.

Так, будівництво мережевої СЕС з потужністю в 10 кВт обійдеться в середньому у $5-7 тис. Ціна сонячної станції на 30 кВт може сягати $17-18 тис. та більше, в залежності від якості та марки обладнання.

Вартість готової домашньої сонячної станції включає наступні складові:

  • Сонячні панелі
  • Інвертор
  • Система кріплень (на похилий дах/наземна система кріплень)
  • Матеріали для електромонтажу, монтажу, захисту та комутації
  • Монтажні роботи
  • Транспорт/доставка/відрядження монтажників
  • Двонаправлений лічильник

Найзатратнішою частиною при будівництві станції є самі модулі. Значний відсоток витрат складають інвектор та кріплення – це досить важливий компонент, адже через неякісні матеріали панелі можуть злетіти з даху/конструкції.  Десяту частину суми можна заощадити, якщо всі роботи виконувати самостійно.

Діаграма показує вартість окремих складових системи (у % від загальної вартості сонячної електростанції)

Джерело: soncedim.com.ua

Лідером на ринку сонячних панелей є Китай – там налічують понад 600 виробників. Експерти високо оцінюють якість китайських сонячних панелей. В свою чергу виробники з Європи чи Америки використовують переважно китайську сировину.

Як обрати необхідну потужність

Для потреб невеликого будинку буде достатньо потужності 5-10 кВт.

Щоб отримувати додатковий дохід за "зеленим" тарифом, варто розглядати варіанти з максимальною потужністю – до 30 кВт. Для отримання 1 кВт сонячної електростанції знадобиться близько 5 м2 площі.

При цьому необхідно пам'ятати: 10 кВт – це потужність сонячних батарей при яскравому сонці. Влітку кількість виробленої енергії може бути більшою, а зимою вона скорочуватиметься через зменшення інтенсивності та тривалості світлового дня.

В середньому в Україні модуль потужністю 1 кВт за рік виробляє 1 018 кВт/год електроенергії.

Як встановити сонячні панелі

Щодо місця розташування сонячних панелей немає конкретних вимог чи обмежень. Їх можна встановлювати на балконах, дахах чи на землі. Найкраще ставити на грунт, оскільки так найпростіше обрати правильний напрямок – на південь – та зробити ідеальний кут для того, щоб станція генерувала максимальну кількість сонячної енергії.

Оптимальним прийнято вважати кут 35-45°. Зазвичай він дозволяє досягнути 97-100% заданої вихідної потужності (при досконалих інших показниках). Однак існує спеціальна формула для підрахунку максимально ефективного кута:

географічна широта * 0,76 + 3.1°

Допускається розташування панелей у напрямку південного сходу чи південного заходу, проте не варто встановлювати їх на північну частину даху, бо вони там не працюватимуть.

Що таке "зелений тариф"

Зелений тариф — це механізм, що стимулює використовувати поновлювані джерела енергії. Держава зобов'язана купувати у власників сонячних електростанцій надлишок виробленої енергії в 4-5 разів дорожче тарифів споживання.

В Україні цей тариф був затверджений в 2009 році і діє до 2030 р. Ознайомитись із Законом "Про альтернативні джерела енергії" можна за посиланням.

Якщо людина планує встановити сонячну електростанцію, яка не лише покриватиме її витрати, а й приноситиме прибуток, тобто бажає продавати надлишки виробленої панелями енергії у мережу, їй необхідно:

  1. Мати будинок, введений в експлуатацію, з усією правовстановлюючою документацією на нього (технічний паспорт обов'язковий).
  2. До будинку потрібно підвести необхідну потужність. Необхідною для функціонування сонячної електростанції за "зеленим тарифом" є потужність 30 кВт. Щоб збільшити потужність електроустановок, потрібно написати відповідну заяву в РЕМ і оплатити за тарифом, який відрізняється в залежності від регіону. Наприклад, від 800 грн доведеться заплатити в Сумській області, 1400 грн – в Чернівецькій, а в деяких – понад 2000 грн. Це разова плата, в яку входить установка стовпів, кабелів, трансформаторів за необхідності тощо.
  3. Будинок і земля повинні бути приватизовані. Особа повинна мати документи, що засвідчують право власності на будинок і на землю.

Термін окупності та прибуток

Впродовж року система потужністю 10 кВт виробляє 10 417,58 кВт/год електроенергії.

10 410 кВт * 5.57 грн (тариф на продаж) = 57 984 грн

Якщо річні витрати власника на електроенергію складають, припустимо, 4 тисячі грн, то прибуток, який приноситиме система, становитиме майже 54 тис.:

57 984 грн - 4 000 грн = 53 984 грн/рік.

В середньому термін окупності складає 3-4 роки, а строк служби системи – понад 20 років.

Фахівці зазначають, що вартість електроенергії може збільшуватися з кожним роком, тому термін окупності буде знижуватися. Таким чином,домашні СЕС можуть стати вигідною довгостроковою інвестицією.

Є ще один важливий фактор, що впливає на ефективність "зеленого" тарифу і окупність установки. Це поточна витрата електроенергії власником. Експерти рекомендують зробити аудит електроспоживання, усунути проблеми і вжити комплекс енергозберігаючих заходів перед установкою СЕС.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, де в Україні встановлюють найбільше домашніх СЕС.

Також повідомлялося про те, як власноруч встановити сонячну електростанцію.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів