Швеція допоможе Україні в реалізації європейських практик для сфери відходів shutterstock

Швеція допоможе Україні в реалізації європейських практик для сфери відходів

Катерина Бєлоусова

Швеції має потужний досвід у сфері поводження з відходами

Швеція готова допомогти Україні у реалізації проєктів у сфері поводження з відходами відповідно до кращих практик ЄС.

Про це йшлося на онлайн зустрічі замміністра захисту довкілля та природних ресурсів Євгена Федоренка з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеції в Україні Тобіасом Тибергом, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

Вони обговорили питання співпраці у сфері управління відходами та хімічної безпеки.

“Швеція була та залишається надійним партнером України, який завжди висловлював готовність надати експертну та практичну допомогу для вирішення нашої проблематики”, – йдеться у матеріалі.

Федоренко розповів, що в Україні відбуваються зрушення у побудові якісно нової системи управління відходами. Наразі Міндовкілля активно працює над секторальними законопроєктами та урядовими рішеннями (щонайменше 30 нормативно-правових актів, які мають бути ухвалені). Вони дозволять привести в дію всі принципи та норми нового рамкового закону “Про управління відходами”. 

Він зазначив, що Міндовкілля працює над базовим законопроєктом про тару і упаковку для налагодження системи сортування відходів. Це дозволить запровадити розширену відповідальність виробника за європейським зразком. 

Також міністерство працює над фінансовими інструментами стимулювання роздільного збору сміття.

Окрім того, Федоренко наголосив, що пілотні проєкти з будівництва сучасних сміттєпереробних заводів на Київщині дозволять вирішити проблеми з відходами у регіоні. За його словами, їх успішна реалізація стане прикладом для інших громад не стояти на місці, а також позитивним сигналом для інвесторів.

Він також розповів міжнародним партнерам про механізми подальшого залучення  та захисту інвестицій для розбудови відповідної інфраструктури в Україні. 

Тиберг запевнив, що наміри Швеції у підтримці і допомозі Україні залишаються незмінними. Країна має досить потужний досвід та готова надати експертну допомогу для реалізації проєктів відповідно до кращих практик ЄС у сфері поводження з відходами.

“Міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець поставив перед нами завдання вивчити практичний досвід Швеції у покроковому запровадженні розширеної відповідальності виробника, бо ми прагнемо в своїй країні створити одну з найкращих сучасних європейських моделей.  Для нас цікавий і досвід колег щодо реалізації вимог Директиви ЄС 2019 року (2019/904) про одноразовий пластик. Адже маємо завдання від Президента продовжувати рух європейським шляхом у боротьбі з пластиковою навалою”, – зазначив Федоренко.

Він також подякував Швеції та Тибергу за неоціненну підтримку України у такий складний історичний період.

Нагадаємо, посол Королівства Швеції в Україні Тобіас Тиберг на зустрічі з головою Міндовкілля Русланом Стрільцем запевнив, що Швеція готова підтримувати Україну на шляху до впорядкування сфери відходів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявив, що цивілізоване поводження з відходами – обов’язкова умова вступу України в ЄС.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту