Швеція готова підтримувати Україну у впорядкуванні сфери відходів – посол shutterstock

Швеція готова підтримувати Україну у впорядкуванні сфери відходів – посол

Катерина Бєлоусова

Війна не є перешкодою для “зеленого” європейського руху України

Посол Королівства Швеції в Україні Тобіас Тиберг на зустрічі з головою Міндовкілля Русланом Стрільцем запевнив, що Швеція готова підтримувати Україну на шляху до впорядкування сфери відходів.

Вони обговорили можливі напрямки співпраці для розбудови якісно нової системи управління відходами в Україні з використанням найкращих доступних технологій, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

Також обговорили питання вивчення досвіду Швеції щодо запобігання та контролю промислового забруднення та співпраці у питаннях менеджменту водних ресурсів та очищення української природи від наслідків війни

“Досвід Швеції у цих питаннях є одним з найкращих. А шведські колеги та інвестори вже неодноразово висловлювали готовність сприяти у вирішенні української проблематики з відходам та у створенні необхідної для цього інфраструктури”, – йдеться в матеріалі.

Раніше перепоною у співпраці була відсутність сучасних європейських правил в Україні. Однак рамковий закон “Про управління відходами”, що імплементує 98-му Європейську Директиву, вирішив цю проблему.

Наразі команда Міндовкілля працює над секторальними законопроєктами, щоб привести у дію всі принципи та норми рамкового закону “Про управління відходами”.

Тиберг зазначив, що для України це, дійсно, важливий крок у наближенні до європейських стандартів. Так шведська промислова група Waste Sweden, до якої входять практично всі галузеві національні компанії, завжди була зацікавлена у співпраці з Україною. Однак для цього необхідно було сучасне галузеве законодавство.

Стрілець наголосив, що війна не є перешкодою для “зеленого” європейського руху України. Адже кожен українець вірить в перемогу та розуміє, що вже сьогодні потрібно відбудовувати та розбудовувати Україну.

Нагадаємо, Україна за останні 3 місяці підвищила рівень виконання євроінтеграційних зобов'язань у довкіллєвій сфері з 61% до близько 63%, а за 2 роки цей показник зможе сягнути 75%.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, європейські міністри, відповідальні за ліси, та спостерігачі процесу  "Ліси Європи" висловили готовність підтримати Україну у повоєнному відновленні та впровадженні необхідних реформ у лісовому секторі.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту