Цивілізоване поводження з відходами – обов’язкова умова вступу в ЄС, – Стрілець shutterstock

Цивілізоване поводження з відходами – обов’язкова умова вступу в ЄС, – Стрілець

Катерина Бєлоусова

Україна єдина країна у Європі, де понад 90% відходів потрапляють на полігони та звалища

В Україні новий рамковий  Закон 2320-IX “Про управління відходами” допоможе вирішити проблеми з відходами, зокрема з відходами руйнації та іншими відходами війни.

Цивілізоване поводження з відходами – обов’язкова умова вступу України в ЄС, написав міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець в блозі на "Interfax-Україна".

Новий закон допоможе виконати Директиву Європарламенту та Ради 2008/98/ЄС “Про відходи”. Також він створює нову ідеологію управління.

Зміни на шляху реформування

  • Ієрархія управління відходами

Ідея ієрархії полягає в тому, щоб за можливості запобігати утворенню відходів та використовувати їх повторно. Вже після цього їх відновлюють, або захоронюють на безпечних полігонах. 

Наразі в Україні переробляється 5% побутових відходів, а у країнах ЄС – близько 40%. В країні досі немає жодного сучасного сміттєпереробного заводу і полігону європейського зразка.  

Виконання рамкової Директиви 98 дозволить “відкрити двері” для інвесторів та створити нові робочі місця.

“Розбудова всієї галузі відбувається на рівні національного, регіональних та місцевих  планів. Без цього неможливий шлях України до сталого розвитку – системи, коли ми задовольняємо наші потреби, захищаючи інтереси майбутніх поколінь”, – зазначив Стрілець.

  • Полігони: закрити, рекультивувати 

Наразі Україна – єдина країна у Європі, де понад 90% відходів потрапляють на полігони та звалища, яких в країні понад 6000. Застарілі та перевантажені полігони необхідно перезапустити згідно з європейськими стандартами, а звалища, які не відповідають вимогам екологічної безпеки – закрити. 

Однак якщо закрити всі полігони, міста та селища “потонуть у смітті”. Полігони треба ліквідувати з дотриманням усіх вимог та сучасних технологій. Будь-яке звалище треба рекультивувати та доглядати за ним 30 років після закриття.

Рекультивація одного гектара полігону коштує близько €300 тисяч, а в Україні 9,000 гектар звалищ.

  • “Забруднювач платить”

Цей принцип є одним з міжнародних принципів екологічного права, який також закладено в законі 2320-IX “Про управління відходами”.

Так, підприємства-забруднювачі та споживачі мають відшкодовувати витрати на усунення наслідків забруднення, що утворилося в результаті їх діяльності або споживання. В цьому принципі закладена ще й соціальна справедливість: хто смітить, той і прибирає. 

  • Розширена відповідальність виробника (РВВ)

Близько третини побутових відходів громади складають відходи упаковки продукції. 

“Тепер у нашому законодавстві прописано, що виробник або імпортер несе фізичну/фінансову відповідальність за збір та повторне використання упаковки, електроніки, батарейок та акумуляторів, шин тощо”, – пояснив Стрілець.

Виробники товарів несуть відповідальність за створення інфраструктури для збирання упаковки, яку вони “вивели” на ринок. Їм доведеться або збирати її самостійно, або стимулювати населення повертати її виробникові. 

Для цього встановлюється конкретний відсоток збирання від загального обсягу проданого. В разі невиконання встановлених норм, виробникам загрожує штраф, який значно більший від “зекономлених” коштів.

Мета РВВ – стимулювати бізнес запобігати утворенню відходів, розробляти більш екологічні продукти.

  • ІТ-управління відходами 

Закон також створює інформаційну систему для збору та аналізу даних із використанням IT технологій, що зробить галузь прозорою. Буде зрозуміло, що відбувається з кожною тонною відходів, куди вона їде, де переробляється. Згідно з Законом, необхідно розробити нормативно-правові акти щодо збирання інформації, форматів звітності, реєстрів, інформаційної системи тощо. 

“Важливо те, що нова якість послуг забезпечується без суттєвого збільшення тарифу для громади”, – зазначив Стрілець.

До нового закону потрібно ще розробити багато нормативно-правових актів, які розкривають та уточнюють профільні питання. 

Хоча правила управління відходами постійно переглядаються, основою залишається сталий розвиток. 

Нагадаємо, в України “відходи війни”, якими стали зруйновані будинки, можна переробити та повернути у цивільний обіг, як вторинну сировину.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент України Володимир Зеленський 7 липня підписав Закон "Про управління відходами".

Читайте також
Міндовкілля проведе екологічну оцінку нацплану управління відходами до 2033 року
Міндовкілля проведе екологічну оцінку нацплану управління відходами до 2033 року

Нацплан передбачає зменшення обсягів захоронення побутових відходів до 30%

Екологи розповіли про тонкощі паспортизації відходів в рамках сміттєвої реформи
Екологи розповіли про тонкощі паспортизації відходів в рамках сміттєвої реформи

Розроблено проєкт постанови Кабміну "Про створення та адміністрування інформаційної системи управління відходами"

Початок ери сміттєвої реформи: як в Україні створюють законодавче підґрунтя для управління відходами
Початок ери сміттєвої реформи: як в Україні створюють законодавче підґрунтя для управління відходами

Існують побоювання, що на реформу в Україні закладають десятиліття

Міндовкілля видає дозволи всупереч закону “Про управління відходами” – експерт
Міндовкілля видає дозволи всупереч закону “Про управління відходами” – експерт

Ще не затверджені нова постанова щодо отримання дозволів та перелік відходів