Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси

Шторм у Чорному морі змив Джарилгацьку та Тендрівську коси

Катерина Бєлоусова

Ймовірно, шторм став наслідком антропогенної зміни клімату

У Чорному морі наприкінці листопада стався найбільш потужний за останні 100 років шторм, який фактично змив Джарилгацьку та Тендрівську коси.

Аналіз супутникових знімків показав, що шторм знищив весь ландшафт кіс та, ймовірно, тваринний та рослинний світи, повідомляє “Українська природоохоронна група” у Facebook.

Екоактивісти розповіли, що на Тендрівській косі хвилі прорвали 7 промоїн, на Джарилгацькій ─ 3. По всьому морському узбережжю Джарилгача зруйновані всі оселища, а піщаний пляж розширився на додаткові 70-100 м. Судячи з усього, навіть маяк Густава Ейфеля тепер стоїть посеред моря.

facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

“Буря завдала збитків інфраструктурі тимчасово окупованого Криму, обмежила можливості окупантів використовувати флот (чому ми дуже раді). Утім, збитки завдані й українським природоохоронним територіям”, – підкреслили вони.

В повідомленні зауважили, що коси північного берега Чорного й Азовського морів ─ унікальне природне явище. Під дією хвиль і морських течій вони "підіймаються" з дна моря на поверхню. Завдяки такому режиму утворились цінні природні комплекси. 

Зазначається, що на косах мешкали червонокнижні плазуни та земноводні. Ймовірно, вони загинули внаслідок шторму. Окрім того, на цих територіях збереглися останні первинні ділянки морського узбережжя з відкритими пляжами, доступними для гніздування й відпочинку птахів під час міграцій. Рослинність кіс була представлена типовими приморськими та червонокнижними видами. 

Екоактивісти розповіли, що на косах та в їхніх затоках сформувалися п’ять типів оселищ, що охороняються Резолюцією 4 Бернської конвенції:

  • А2.5 Прибережні солончаки та засолені зарості очерету; 
  • А2.61 Зарості морських трав на прибережних відкладах; 
  • В1.1 Піщані пляжі лінії прибою; 
  • B1.3. Рухливі приморські дюни; 
  • Х02 Солоні приморські лагуни.

Вони припустили, що від шторму постраждало близько 10 тисяч гектарів природних територій. Однак з часом ландшафт відновиться. Окрім того, промоїни у Джарилгацькій косі не дадуть замулюватись воді в одноіменній затоці, що було б дуже небезпечним для багатьох рідкісних видів: від морських трав і крабів до китоподібних.

“Шторм, як і будь-яке зростання пікових показників атмосферних явищ, ─ це наслідок глобальних змін клімату, викликаних розорюванням, вирубками лісів і використанням викопного палива. Шторм може виявитись першим у новій реальності зміненого клімату”, – підкреслили в УПГ.

Нагадаємо, на окупованому острові Джарилгач на Херсонщині, де майже тиждень тривала пожежа, яка знищила всю заповідну зону природного парку на території понад 1500 гектарів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про виділення $3,7 мільярда на започаткування американської індустрії видалення вуглекислого газу з атмосфери. Адже застаріле вуглецеве забруднення вже спричиняє значну шкоду, пов’язану зі зміною клімату, зокрема сильніші шторми, повені й лісові пожеж.

Читайте також
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря
В Одесі чиновника з водоканалу оштрафували на 13 тисяч грн за забруднення Чорного моря

Екоінспектори відібрали проби води та дослідили їх в лабораторії

Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог
Через війну у Чорне море потрапили тонни важких металів – біолог

Необхідно створення правильної методики оцінки завданої морю екошкоди, щоб домогтися компенсації від росії

В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років
В акваторію Одеси повернулися червонокнижні краби, яких не було 20 років

Опріснення через підрив Каховської ГЕС негативно вплинуло на популяцію риб-бичків

В акваторії Одеси загинули сотні тонн мідій, що очищують воду
В акваторії Одеси загинули сотні тонн мідій, що очищують воду

Здатність моря до самоочищення значно підірвана