"Сентравіс" вкладе понад 140 млн гривень на екомодернізацію підприємства Centravis

"Сентравіс" вкладе понад 140 млн гривень на екомодернізацію підприємства

Зоряна Бердник

Основну частину робіт у межах екологічної програми компанія завершить до кінця 2021 року

Компанія "Сентравіс" розпочала реалізацію кількох масштабних програм з екологічної модернізації підприємства із загальним обсягом інвестицій понад 140 млн грн.

Серед заявлених проєктів – комплексна реконструкція ділянки хімічної обробки труб, будівництво системи реагентного очищення кислотних стоків, а також перехід на автономні модульні котельні, йдеться в пресрелізі компанії.

  • Хімічна обробка труб

У планах "Сентравісу" перестати використовувати енергоємний лужний розплав шляхом кардинальної зміни технології хімічної обробки безшовних труб. З цією метою компанія уклала контракт на постачання нової травильної ванни, що дасть змогу найближчим часом впровадити інноваційну технологію хімічної обробки труб. Її монтаж заплановано на першу половину цього року.

Водночас у межах цієї програми проведуть комплексну реконструкцію всієї ділянки хімічної обробки труб, зокрема порожній ремонт вентиляційної системи. Вартість усього комплексу заходів у межах цього проєкту становитиме понад 70 млн грн.

  • Система очищення стоків

До 2022 року розраховують побудувати систему реагентного очищення лужних стоків. Проєкт обійдеться в понад 45 млн грн. Його реалізація дасть змогу підвищити якість очищення стічних вод, реалізовувати шлами, отримані в процесі очищення стічних вод для повторної переробки, запустити рециклінг очищеної води з її повторним використанням як технічної води для потреб реагентної установки.

  • Автономні котельні

Цьогоріч "Сентравіс" перейде на автономні модульні котельні й відмовиться від централізованого постачання пари й опалення, що зробить виробництво більш енергоефективним, а також дасть змогу компанії знизити викиди СО2 на 140 т/міс. Очікувана вартість проєкту з будівництва модульних котелень – близько 25 млн грн.

За словами менеджерки зі стратегічного планування "Сентравіс" Тетяни Омельченко, основну частину робіт у межах екологічної програми компанія зможе завершити до кінця 2021 року.

Довідка. "Сентравіс" входить до десятки найбільших світових виробників безшовних нержавіючих труб. Компанію заснували 2000 року. Виробничі потужності розташовані в Нікополі Дніпропетровської області. Компанія поставляє продукцію Thyssenkrupp, BMW, Alstom, Linde, Samsung, Volkswagen і іншим компаніям. На підприємстві працює понад 1400 співробітників.

Як повідомляла ЕкоПолітика, група "Метінвест" 2020 року встановила свій власний рекорд з інвестицій в екологічні проєкти, вклавши в них понад $200 млн.

Читайте також
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу
Українська компанія отримала грант на екомодернізацію спиртзаводу

Компанія прагне зменшити залежність від викопних джерел енергії у виробництві алкогольних напоїв

На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро
На "Запоріжсталі" триває ремонт унікального обладнання, яке унеможливлює скиди в Дніпро

Устаткування увійде в експлуатацію вже цьому місяці, після завершення першого етапу капітального ремонту

У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК
У Кривому Розі зменшать кількість токсичного пилу з Північного ГЗК

Окрім “зелених” технологій на підприємстві продовжують використовувати й традиційні заходи з пилопригнічення

У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень
У Вінниці провели екомодернізацію двох котелень

Завдяки новим установкам місто зможе економити 3 мільйони гривень на рік