Ртутні відходи заводу "Радикал" запропонували вивезти в зону відчуження Рубрика

Ртутні відходи заводу "Радикал" запропонували вивезти в зону відчуження

Олена Яценьо

На підприємстві зберігається 200 тис. тонн небезпечних відходів

Хімічні відходи, які залишилися на території колишнього ртутного заводу "Радикал" у Києві, можуть захоронити на території зони відчуження Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС).

Такі пропозиції в межах державної програми щодо перероблення та утилізації небезпечних відходів заводу "Радикал" напрацювала столична влада. План утилізації ртуті представили 5 жовтня на пресбрифінгу Київської міської державної адміністрації (КМДА).

"Одним із найімовірніших варіантів захоронення є 10-кілометрова зона навколо Чорнобильської АЕС, оскільки єдине в Україні підприємство, що здійснює перероблення ртутьвмісних відходів, опинилося в зоні АТО, на окупованій території", – йдеться в повідомленні.

Зазначимо, що завод "Радикал" розташований на лівому березі річки Дніпро. На підприємстві зберігається 200 тис. тонн небезпечних відходів, які є загрозою загальнонаціонального масштабу.

"Державне підприємство "Радикал" розпочало роботу понад 60 років тому. У 1994 році воно було приватизоване, а в липні 1996 року його зупинили. Зупинка виробництва відбулася з грубим порушенням вимог природоохоронного законодавства: регламентні роботи проведено не було, і залишки хімічних речовин не вивезли. <...> Пари ртуті дуже отруйні і здатні завдати серйозної шкоди здоров’ю людей", – сказав директор Департаменту муніципальної безпеки КМДА Роман Ткачук.

За його словами, з 2012 до 2015 року київська влада вже забезпечила вивезення та знешкодження 4,4 тонни небезпечних відходів хлорвмісних пестицидів. Також за межі України було вивезено на утилізацію 292,84 тонни хлорорганічних та неідентифікованих сполук.

Окрім того, КМДА передбачила кошти на повне очищення території заводу, проте у 2020 році Антимонопольний комітет заблокував це рішення, тому почали шукати інший спосіб розв'язання проблеми.

"Попри те, що завод ніколи не мав статусу комунального підприємства, місто не може ігнорувати кричущу ситуацію, яка загрожує здоров’ю киян. Поблизу розташовані торговельні центри й офіси, тобто це все місця, де постійно перебувають люди. Хоча вже у 2000-х роках ліквідатор підприємства здійснив продаж приміщень заводу під офіси й торгові точки, санацію території так і не було проведено", – зазначив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Відтак до розв'язання проблеми залучили міжнародних фахівців. Київські спеціалісти у складі української делегації їздили за досвідом у Великобританію як в одну з країн, де працюють підприємства, що практикують утилізацію такого виду відходів у промислових обсягах. Тамтешні експерти теж приїжджали в українську столицю, щоб вивчити ситуацію на місці.

За словами Пантелеєва, фахівці зарубіжних організацій опрацювали найбільш доцільний механізм процесу пакування та вивезення небезпечних відходів із врахуванням інфраструктурних можливостей міста та області, а також методики й технології очищення.

Після цього столична влада звернулася до уряду України.

"Ми отримали відповідь, яка дозволяє нам рухатися далі. На нинішньому етапі є доручення прем’єр-міністра щодо створення державної програми перероблення небезпечних відходів у зоні відчуження та безумовного відселення людей. Йдеться не просто про вивезення та складування, а про забезпечення належного перероблення всіх залишків відходів 4-го класу, тобто цивілізований підхід без шкоди для Чорнобильської зони відчуження. Місто має технічне рішення, що вже напрацьовано та базується на міжнародному фактичному досвіді, і ми готові до активної роботи", – наголосив Пантелеєв.

Зазначається, що міська влада співфінансуватиме роботи.

Напередодні ЕкоПолітика повідомляла, що на одній із вулиць у Металургійному районі Кривого Рогу виявили понад кілограм розлитої ртуті.

Нагадаємо, що Україна відкрила посеред Чорнобильського лісу, біля ЧАЕС, власне сховище ядерних відходів.

Читайте також
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії

Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром
Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром

Ртуть неможна збирати пилососом, віником, ганчіркою

Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси
Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси

Кожний львівʼянин може безкоштовно здати 10 люмінесцентних ламп, 5 термометрів та 10 кг батарейок

У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото
У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото

Після колапсу ринку управління небезпечними відходами, станом на 1 березня, в Україні ліцензії отримали лише 5 компаній з близько 200