В МЕА оголосили початок кінця ери викопного палива shutterstock

В МЕА оголосили початок кінця ери викопного палива

Катерина Бєлоусова

Прогнозоване зниження попиту на викопне паливо недостатнє для обмеження глобального потепління до 1,5°C

Очільник Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль заявив, що світ перебуває на початку кінця ери викопного палива. 

Попит на нафту, природний газ і вугілля сягне піка до 2030 року, після чого почне падати, написав він у своїй колонці на Financial Times, передає ScienceAlert.

Біроль пояснив, що це повʼязано з масштабним зростанням зелених технологій, зокрема ВДЕ та електромобілів. А також зі структурними змінами в економіці Китаю та наслідками енергетичної кризи.

"Викопне паливо буде з нами ще багато років, але, дивлячись на наші цифри, ми можемо бути свідками початку кінця ери викопного палива", — сказав він.

Проте Бірол підкреслив, що прогнозоване зниження попиту на нафту, газ і вугілля не настільки різке, щоб обмежити глобальне потепління до 1,5°C. Досягнення цілей Паризької угоди вимагатиме значно сильніших і швидших політичних дій з боку урядів.

В ООН також попередили, що світ не на шляху досягнення довгострокових цілей Паризької угоди. Глобальні викиди парникових газів повинні досягнути максимуму до 2025 року і різко впасти після цього, щоб зберегти цільовий показник 1,5°C. Поступова відмова від викопного палива, викиди якого не можуть бути вловлені або компенсовані, також необхідна для досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року.

Зазначається, що майбутнє викопного палива буде в центрі дебатів на кліматичному саміті ООН COP28 у Дубаї (ОАЕ). 

В матеріалі підкреслили, що в МЕА вже прогнозували, що пік світового попиту на нафту станеться до кінця десятиліття. Однак це перша аналогічна оцінка для вугілля і газу.

"Наші останні прогнози показують, що зростання електромобілів у всьому світі, особливо в Китаї, означає, що попит на нафту досягне піка до 2030 року", – сказав Біроль.

Він додав, що попит на вугілля досягне піка в наступні кілька років. Окрім того, "золотий вік газу", як його вперше назвали в МЕА у 2011 році, зараз наближається до кінця, а попит у розвинутих економіках скоротиться пізніше цього десятиліття.

"Це результат того, що відновлювані джерела енергії все більше перевершують газ для виробництва електроенергії, зростає використання теплових насосів, а Європа прискорила відмову від газу після вторгнення росії в Україну", – сказав Біроль.

Аналітики Королівського банку Канади заявили, що нові прогнози МЕА підкреслюють успіх у прийнятті законодавства про відновлювані джерела енергії.

"Попри це, у політиків все ще є можливості зробити більше, щоб прискорити енергетичний перехід і поступову відмову від викопного палива, дебати тривають у великих економіках у таких сферах, як повернення відновлюваних джерел енергії та доступність", – зазначили вони.

Нагадаємо, країни G-20 не поставили головних кліматичних цілей, зокрема щодо скорочення викидів парникових газів на 60% до 2035 року та досягнення вуглецевої нейтральності раніше 2050 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, звіт Міжнародного енергетичного агентства показав, що частка відновлюваної енергії у світовому виробництві електроенергії може перевищити вугільну генерацію вже у 2024 році.

Читайте також
Bloomberg NEF назвала 2 оновлені сценарії для досягнення основної мети Паризької угоди
Bloomberg NEF назвала 2 оновлені сценарії для досягнення основної мети Паризької угоди

Аналітики наголосили, що швидкість впровадження чистих технологій і декарбонізації енергетичного сектору стане вирішальним фактором успіху

Світовий суд визнав недостатність Паризької угоди для протидії глобальному потеплінню
Світовий суд визнав недостатність Паризької угоди для протидії глобальному потеплінню

Це рішення стало значним проривом для малих острівних держав, яким загрожує підвищення рівня моря, спричинене глобальним потеплінням

Україна приєднається до міжнародного розвитку вуглецевих ринків
Україна приєднається до міжнародного розвитку вуглецевих ринків

Це дозволить залучити додаткове фінансування для повоєнного “зеленого” відновлення