В МЕА оголосили початок кінця ери викопного палива shutterstock

В МЕА оголосили початок кінця ери викопного палива

Катерина Бєлоусова

Прогнозоване зниження попиту на викопне паливо недостатнє для обмеження глобального потепління до 1,5°C

Очільник Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль заявив, що світ перебуває на початку кінця ери викопного палива. 

Попит на нафту, природний газ і вугілля сягне піка до 2030 року, після чого почне падати, написав він у своїй колонці на Financial Times, передає ScienceAlert.

Біроль пояснив, що це повʼязано з масштабним зростанням зелених технологій, зокрема ВДЕ та електромобілів. А також зі структурними змінами в економіці Китаю та наслідками енергетичної кризи.

"Викопне паливо буде з нами ще багато років, але, дивлячись на наші цифри, ми можемо бути свідками початку кінця ери викопного палива", — сказав він.

Проте Бірол підкреслив, що прогнозоване зниження попиту на нафту, газ і вугілля не настільки різке, щоб обмежити глобальне потепління до 1,5°C. Досягнення цілей Паризької угоди вимагатиме значно сильніших і швидших політичних дій з боку урядів.

В ООН також попередили, що світ не на шляху досягнення довгострокових цілей Паризької угоди. Глобальні викиди парникових газів повинні досягнути максимуму до 2025 року і різко впасти після цього, щоб зберегти цільовий показник 1,5°C. Поступова відмова від викопного палива, викиди якого не можуть бути вловлені або компенсовані, також необхідна для досягнення кліматичної нейтральності до 2050 року.

Зазначається, що майбутнє викопного палива буде в центрі дебатів на кліматичному саміті ООН COP28 у Дубаї (ОАЕ). 

В матеріалі підкреслили, що в МЕА вже прогнозували, що пік світового попиту на нафту станеться до кінця десятиліття. Однак це перша аналогічна оцінка для вугілля і газу.

"Наші останні прогнози показують, що зростання електромобілів у всьому світі, особливо в Китаї, означає, що попит на нафту досягне піка до 2030 року", – сказав Біроль.

Він додав, що попит на вугілля досягне піка в наступні кілька років. Окрім того, "золотий вік газу", як його вперше назвали в МЕА у 2011 році, зараз наближається до кінця, а попит у розвинутих економіках скоротиться пізніше цього десятиліття.

"Це результат того, що відновлювані джерела енергії все більше перевершують газ для виробництва електроенергії, зростає використання теплових насосів, а Європа прискорила відмову від газу після вторгнення росії в Україну", – сказав Біроль.

Аналітики Королівського банку Канади заявили, що нові прогнози МЕА підкреслюють успіх у прийнятті законодавства про відновлювані джерела енергії.

"Попри це, у політиків все ще є можливості зробити більше, щоб прискорити енергетичний перехід і поступову відмову від викопного палива, дебати тривають у великих економіках у таких сферах, як повернення відновлюваних джерел енергії та доступність", – зазначили вони.

Нагадаємо, країни G-20 не поставили головних кліматичних цілей, зокрема щодо скорочення викидів парникових газів на 60% до 2035 року та досягнення вуглецевої нейтральності раніше 2050 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, звіт Міжнародного енергетичного агентства показав, що частка відновлюваної енергії у світовому виробництві електроенергії може перевищити вугільну генерацію вже у 2024 році.

Читайте також
Україна приєднається до міжнародного розвитку вуглецевих ринків
Україна приєднається до міжнародного розвитку вуглецевих ринків

Це дозволить залучити додаткове фінансування для повоєнного “зеленого” відновлення

Кліматичний саміт COP26 у Глазго: головні рішення, про які говорить увесь світ. Інфографіка
Кліматичний саміт COP26 у Глазго: головні рішення, про які говорить увесь світ. Інфографіка

Як головне завдання визначено утримання глобального потепління в межах 1,5 градуса

Зеленський виступив на кліматичному саміті у Глазго: про що говорив. Відео
Зеленський виступив на кліматичному саміті у Глазго: про що говорив. Відео

Глава держави закликав до "глобального потепління у відносинах держав"

Країни G20 не дійшли згоди щодо двох кліматичних цілей
Країни G20 не дійшли згоди щодо двох кліматичних цілей

Низка держав і далі робить акцент на використанні викопного палива