Екологи розповіли про наслідки ідеї Зеленського щодо 1 млн гектарів лісів shutterstock

Екологи розповіли про наслідки ідеї Зеленського щодо 1 млн гектарів лісів

Романа Слісар

Ліси потрібно саджати там, де вони росли природним чином, щоб не порушувати роботу екосистем

Ініціатива президента України Володимира Зеленського щодо збільшення площі лісів на 1 мільйон гектарів містить ризики для природи багатьох регіонів України.

Відповідну заяву зробила Українська Природоохоронна Група (UNCG).

"Ми наголошуємо на тому, що до всього потрібно підходити з розумом. Такий підхід, хоч і переслідує гарну мету, містить велику кількість ризиків, які можуть бути згубними для природи багатьох регіонів України", – йдеться в повідомленні.

На думку екологів, ліси потрібно саджати там, де вони росли природним чином, щоб не порушувати роботу екосистем.

"У кожній кліматичній зоні існують свої механізми накопичення вуглецю. Так, у північних регіонах України торф у болотах відіграє найкращу роль у накопичуванні вуглецю. Чим більше торфу і боліт – тим краще. У лісових регіонах (Полісся чи Карпати) вуглець накопичується в деревині – у живій і мертвій. Чим більше деревини в лісах – тим стабільніший клімат", – наголошують фахівці.

Якщо дерева вирубати й посадити молоді, останні накопичуватимуть у тисячі разів менше вуглецю, ніж старі. Якщо старі дерева спалювати, вуглець також вивільнятиметься в атмосферу. Тому, за словами екологов, так важливо зберігати старі ліси.

"У степовій зоні найкращим механізмом накопичення вуглецю є степ. У степу утворюється чорнозем, який на 58% складається з вуглецю. Тому в степу потрібно оберігати степи. Варто переорати степ та посадити на його місці ліс – вуглець вивільниться в атмосферу", – зазначають у повідомленні.

"Якщо бездумно втілювати в життя гарну справу, вона призведе до непоправної втрати залишків природних екосистем і ще більшого викиду вуглецю в атмосферу", – резюмували у Природоохоронній Групі.

Як повідомляла ЕкоПолітика, президент Володимир Зеленський підписав указ про запуск проєкту "Зелена країна", мета якого – за 10 років збільшити площі лісів на один мільйон гектарів.

Також стало відомо, що для висадки 1 млрд дерев у межах проєкту "Зелена країна" на найближчі три роки буде потрібно 2 млрд грн.

Читайте також
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік

В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів
В Україні з початку року відновили 9,7 тис. гектарів лісів

Лісівники продовжують виконувати свої першочергові завдання