Росіяни почали рити окопи в заповідниках Херсонщини: екоактивісти пророкують катастрофу shutterstock

Росіяни почали рити окопи в заповідниках Херсонщини: екоактивісти пророкують катастрофу

Катерина Бєлоусова

Особливу небезпеку такі дії несуть для псамофітного степу

Російські війська почали будівництво “лінії оборони” на лівобережній частині Херсонської області де розташована низка заповідників, памʼяток природи, та унікальних екосистем, зокрема псамофітних (піщаних) степів.

Риття окопів, ймовірні артилерійські обстріли, рубка рідкісних дерев на дрова та укріплення можуть знищити природу Херсонщини, повідомляє “Українська Природоохоронна Група” у Facebook.

Екоактивісти підкреслили, що будівництво фортифікацій пройде надзвичайно цінними територіями Чорноморського біосферного заповідника, а також через: 

  • нацпарки “Олешківські піски” і “Нижньодніпровський”;
  • ландшафтний заказник “Саги”, 
  • лісовий заказник “Березові Колки”, 
  • загальнозоологічний заказник “Корсунський”; 
  • ботанічні заказники  “Шаби” та “Хрестова Сага”, 
  • заповідні урочища “Малокаховський бір”, “Олешківський (Цюрупинський) сосновий бір”, “Голопристанський акацієвий ліс”, “Старозбур'ївський акацієвий ліс”;
  • пам’ятоки природи “Кринківське поселення бобрів”, “Вікові платани”, “Деревостій акації білої”, а також оголошені пам'ятками природи природні дуби, які є залишками літописної “Гілеї” в ДП “Збур'ївське ЛМГ”. 

Вони також наголосили, що від таких укріплень постраждає велика кількість надзвичайно цінних природних ділянок запроєктованих до заповідання.

facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

В повідомленні наголосили, що через будівництво фортифікацій продовжують знищуватися популяції понад сотні видів, що підлягають міжнародній, національній та регіональній охороні, угруповання рослин, які включені до Зеленої книги України, оселища резолюції 4 Бернської конвенції. Серйозної шкоди завдано угрупованням псамофітних (піщаних) степів, унікальних березових, дубових та осикових колкових лісів, заплавних та реліктовозаплавних вільхових лісів, справжніх та засолених лук, природних боліт та озер тощо. 

Екоактивісти підкреслили, що особливу небезпеку такі дії несуть для псамофітного степу. Ці унікальні ділянки є місцем зосередження багатьох рідкісних видів тварин та рослин. Деякі з них є ендеміками (такими, що ніде більше не зустрічаються). Окрім того, глибокі траншеї стануть смертельними пастками для наземних тварин

В повідомленні наголосили, що будівництво траншей, ДОТів та інших споруд знищує природний рослинний покрив та дуже швидко руйнує шар гумусу, що призводить до розвіювання пісків. Також цьому сприяє пересуватиметься величезна кількість надважкої техніки.

“Значної шкоди буде завдано природній лісовій рослинності – залишкам літописної “Гілеї”. Відбувається масове вирубування дерев для укріплення позицій та опалення. Практично всі природні види дерев тут є рідкісними й підлягають охороні”, – розповіли екоактивісти.

Вони також підкреслили, що риття окопів може знизити рівень ґрунтових вод, що негативно вплине на вразливі природні екосистеми колкових лісів, саг і цілинних ділянок піщаних степів цієї території. Адже рівень земної поверхні над морем настільки низький, що регулярно затоплюється нагінними морськими водами.

“Окопи, напевно, легко затопляться першим же морським нагоном. Проте це також сприятиме і ерозії тутешнього берега. Більше того, на глибині  хоча б 1-1,5 метри окупантів вже чекає природний рівень води”, – зазначили екоактивісти УПГ.

Вони наголосили, що багаточисельні артилерійські та авіаційні обстріли створять “місячний пейзаж” посеред заповідних степів. Від вибухів та пожеж загинуть тварини та рослини.

“Будуть знищені природна степова рослинність заповідних урочищ та унікальні березово-дубові та вільхові ліси, а монокультурні посадки сосни будуть слугувати “паливом” для поширення пожеж”, – вважають вони.

Екоактивісти також висловили сподівання, що завдяки талановитим рішенням українських військових стратегів, звільнення півдня України відбудеться без значних пошкоджень території.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, екоінспектори розрахували 15,63 млрд гривень шкоди атмосферному повітрю через пожежі на території Кінбурнського півострова, що знаходиться в межах Херсонської та Миколаївської областей.

Читайте також
Еколог розповів про наслідки повернення води до Каховського водосховища
Еколог розповів про наслідки повернення води до Каховського водосховища

Супутникові знімки показали, що значна частина Каховського водосховища вкрита водою

Окупанти знищують береги та чорноземи Херсонщини – Гуменюк
Окупанти знищують береги та чорноземи Херсонщини – Гуменюк

Окупанти використовують хімічні речовини, щоб знищувати чорнозем та максимально збільшувати площі ураження

Волонтери запустили проєкт з екоочищення Херсонщини
Волонтери запустили проєкт з екоочищення Херсонщини

Зібрану рідину зливають в спеціальні очисні споруди

Екокомітет проведе виїздне засідання на Херсонщині 12 червня
Екокомітет проведе виїздне засідання на Херсонщині 12 червня

Нардепи заслухають доповіді від представників низки міністерств