Еколог розповів про наслідки повернення води до Каховського водосховища shutterstock

Еколог розповів про наслідки повернення води до Каховського водосховища

Єлизавета Волкотруб

Супутникові знімки показали, що значна частина Каховського водосховища вкрита водою

Значна частина території Каховського водосховища знову наповнилась водою, що призвело до затоплення багатьох ділянок. Попри це, на місцеві екосистеми така ситуація вплине позитивно.

Про це розповів еколог Вадим Манюк, повідомляє Суспільне.

 "Всі екосистеми, які зараз відтворюються фактично на місці водосховища, на місці де був Великий Луг, це екосистеми, пов'язані з водою. Якщо це озерні системи, само собою, що в озері має бути достатня кількість води для нересту риби, для формування якихось зон заростання водною рослинністю", – пояснює Вадим Манюк.

За його словами, наземні екосистеми, наприклад, заплавні ліси, потребують затоплення водою. Земля повинна максимально насичуватися вологою, щоб забезпечити краще приживання і розвиток молодих саджанців верби та тополі, дати їм можливість краще адаптуватися та рости.

Еколог підкреслює, що кожна з цих систем потребує додаткового обсягу води навесні, який поступово, протягом сезону, буде використовуватися.

"Якщо зараз би води було мало — то до кінця літа там би було пересихання, і тоді ці молоді ліси могли просто висохнути. Це дуже небезпечно. Якщо нового прибуття води не буде в таких об'ємах, як зараз, то цього вистачить, щоб за місяць, може навіть менше, щоб вода вся зійшла в море і прийшла до того рівня, який був восени.", – каже еколог.

Він припускає, що поки буде підживлення води, тому що в верхів'ях Дніпра ще багато ресурсу у водосховищах. До початку літа ще буде відносно вищий рівень води. А вже влітку вся вода піде, якщо не буде продовжуватись збагачення водосховища з верхнього течії Дніпра.

"Добре, коли у плавнях Дніпра вода пульсує: тобто вона приходить, наповнює плавні та потім йде з плавнів. Коливання рівня для таких систем потрібні: тобто спочатку течія з Дніпра у плавні, а потім з плавнів у Дніпро. Оцей постійний рух він оживляє систему: вона ліпше насичується киснем. Екосистема більш стабільна, більш повноцінним живе життям, і тому так має бути", – зазначає Вадим Манюк.

Нагадаємо, раніше ЕкоПолітика аналізувала, що наразі відбувається на обмілілому Каховському водосховищі і яким може бути його майбутнє.

На території обмілілого Каховського водосховища зафіксували повернення води, що може бути проявом водопілля у пониззі річки Дніпро.

Читайте також
Фотографи показали масштаби хаотичних звалищ сміття у Херсонській області
Фотографи показали масштаби хаотичних звалищ сміття у Херсонській області

Військові намагаються самостійно вивозити сміття коли є можливість

Окупанти знищують береги та чорноземи Херсонщини – Гуменюк
Окупанти знищують береги та чорноземи Херсонщини – Гуменюк

Окупанти використовують хімічні речовини, щоб знищувати чорнозем та максимально збільшувати площі ураження

Волонтери запустили проєкт з екоочищення Херсонщини
Волонтери запустили проєкт з екоочищення Херсонщини

Зібрану рідину зливають в спеціальні очисні споруди

Екокомітет проведе виїздне засідання на Херсонщині 12 червня
Екокомітет проведе виїздне засідання на Херсонщині 12 червня

Нардепи заслухають доповіді від представників низки міністерств