Росія нищить українські заповідні території: у Раді розповіли про втрати ЧРЕБЗ

Росія нищить українські заповідні території: у Раді розповіли про втрати

Олена Яценьо

Під загрозою знищення перебувають майже 200 територій Смарагдової мережі

Бойові дії, які розпочали російські загарбники, охопили третину площ природно-заповідного фонду України. Як наслідок, значних втрат зазнають природоохоронні об’єкти: заповідники, національні парки, зоопарки тощо.

Такі дані Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів оприлюднило інформаційне управління Апарату Верховної Ради України.

"Станом на 1 березня 2022 року агресор веде бойові дії на території 900 об’єктів природно-заповідного фонду площею 12406,6 кв. км (1,24 млн га), що становить близько третини площі природно-заповідного фонду України. Під загрозою знищення перебувають майже 200 територій Смарагдової мережі площею 2,9 млн га", – ідеться в повідомлені.

У Раді зауважили, що нині неможливо оцінити реальний рівень шкоди, який війна завдала об'єктам природно-заповідного фонду, адже в багатьох регіонах тривають активні бойові дії.

На території України повсюди є велика кількість ракет, що впали, а також нерозірваних боєприпасів, які становитимуть потенційну небезпеку як для людей, так і для довкілля протягом багатьох десятиліть. Нині природні екосистеми потерпають також через фортифікаційне будівництво, пошкодження їх вибухами, військовим транспортом, пожежами тощо.

За інформацією Міндовкілля, найбільших уражень нині зазнає природно-заповідний фонд уздовж Азово-Чорноморського узбережжя, а також вздовж східного і північного кордонів України.

Частина національних парків – у зоні гуманітарної кризи

Сьогодні деякі природоохоронні території позбавлені можливості отримати фінансування.

Наприклад, в об’єктах природно-заповідного фонду, де є велике поголів’я диких тварин, зокрема в біосферному заповіднику "Асканія-Нова" (тут живуть на волі різноманітні види тварин, деякі є в дуже обмеженій кількості у світовому масштабі, унікальні для всього світу), національних природних парках "Азово-Сиваський", "Джарилгацький", природному заповіднику "Єланецький степ", а також Миколаївському, Київському та Харківському зоопарках, – нині немає змоги купувати корми тваринам.
Проведення тендерних процедур та доставка за договорами кормів для тварин зараз неможлива або вкрай обмежена.

Тільки злагоджена робота волонтерів і громадських організацій допомагає закладам оперативно зібрати кошти для найбільш кричущих потреб і здійснити першочергову доставку кормів, додали в пресслужбі Апарату ВРУ.

Особливо нищівних наслідків зазнав регіональний ландшафтний парк у Дергачівському районі Харківської області "Фельдман-Екопарк". В екстремальних умовах тварини гинуть не тільки від отриманих ушкоджень, а й від розриву серця. Увесь час перебуваючи на лінії вогню, тварини відчувають постійний стрес, що дуже негативно впливає на їхні психічний стан і поведінку.

Відповідно до I Протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, який стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів, ухваленого 1977 року, від держав, які ведуть війну, вимагається захищати природне середовище від "масштабних, довготривалих і серйозних уражень", та забороняються методи чи засоби ведення війни, "які мають на меті або можуть призвести до" заподіяння такої шкоди.

Двадцять четвертий принцип Декларації Ріо про навколишнє середовище та розвиток проголошує, що війна за своєю суттю є руйнівною для сталого розвитку. Тому держави поважають міжнародне право, що забезпечує захист довкілля під час збройного конфлікту, і, якщо потрібно, співпрацюють заради його подальшого розвитку.

"Військові дії РФ, безперечно, є невиправданим і неспровокованим актом агресії проти незалежної та суверенної України, а також порушенням усіх норм міжнародного права щодо охорони природи", – наголосили в Раді.

Раніше ЕкоПолітика писала, Яворівський національний природний парк отримав гуманітарну допомогу для біженців від Розточанського національного парку Польщі (Roztoczański Park Narodowy).

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.