Російська війна  ускладнює боротьбу зі зміною клімату, – Марк Карні facebook.com/GeneralStaff.ua/

Російська війна ускладнює боротьбу зі зміною клімату, – Марк Карні

Катерина Бєлоусова

Геополітичні потрясіння визначають потоки капіталу

Війна Росії проти України та поглиблення енергетичної кризи ускладнюють зусилля по боротьбі зі зміною клімату, оскільки призведуть до збільшення фінансування викопного палива та викидів парникових газів.

Про це розповів колишній голова Банку Англії Марк Карні, який зараз є віце-головою Brookfield Asset Management і співголовою глобального альянсу, повідомляє Bloomberg.

Він пояснив, що геополітичні потрясіння визначають порядок денний потоків капіталу.

"Через невиправдане вторгнення Росії та відповідь на це, найближчим часом буде більше інвестицій у викопне паливо та фінансування викопного палива", – сказав Карні, – "У найближчій перспективі буде більше викидів; ця ситуація ускладнює роботу".

Банки неохоче визнають, що їм доведеться відкласти свої найближчі кліматичні цілі у відповідь на війну, а Захід терміново намагається відучитися від нафти, газу та вугілля. Це змушує інших виробників збільшити поставки, що загрожує збільшенням викидів у найгірший для клімату час. 

Міжурядова група експертів ООН зі зміни клімату нещодавно оприлюднила суворе попередження про те, що світові викиди повинні негайно досягти піку, щоб утримати температуру від підвищення більш ніж на 1,5° за Цельсієм. Проте аналіз Reclaim Finance показує, що великі керуючі активами компанії все ще мають близько 550 мільярдів доларів у розробниках викопного палива.

Карні зазначив, що потоки капіталу в відновлювані джерела енергії залишаються значно меншими, адже фінансування екологічно чистих джерел енергії становить лише одну третину рівня, якого необхідно досягти.

Скликаний ООН GFANZ включає сім груп, що охоплюють усі куточки фінансової індустрії. Підписанти, що представляють активи в сумі 130 трильйонів доларів, повинні взяти на себе зобов’язання використовувати науково обґрунтовані рекомендації, щоб задокументувати свій шлях до чистих нульових викидів вуглецю та поставити проміжні цілі до 2030 року. 

Розрив між зобов'язаннями з нульовим результатом і триваючим потоком коштів до виробників викопного палива минулого місяця спонукав Генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша призначити групу експертів для контролю за рухом чистого палива. 

Також ініціатива Science Based Targets планує відмовитися від нульової сертифікації для банків і менеджерів активів, які не дотримуються термінів, щоб скоротити потік капіталу у виробництво викопного палива.

Нагадаємо, в Financial Times заявили, що війна Росії проти України має прискорити зелений перехід.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, з'явилося два сценарії щодо впливу війни в Україні на клімат та енергетичну політику.

Читайте також
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря

Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%

Екстремальна літня спека 2022 року збільшила інфляцію продуктів харчування в Європі приблизно на 0,6%

Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року
Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 26 лютого