Війна Росії проти України має прискорити зелений перехід — FT Shutterstock

Війна Росії проти України має прискорити зелений перехід — FT

Олена Яценьо

Потреба прискорити перехід на чисту енергетику стає дедалі гострішою і через кліматичні прогнози

Вторгнення Росії в Україну призвело до закликів накласти ембарго на експорт нафти й газу, які підтримують економіку РФ, й оголило безумство підтримувати енергетичні системи, що працюють на викопному паливі.

Тепер світові лідери повинні зробити перехід до чистої енергії пріоритетом безпеки, ідеться в статті Financial Times.

У виданні зазначили, що залежність від імпорту вуглеводнів від часто авторитарних режимів залишається незмінною життєвою обставиною для розвинутих економік, як жахливо продемонстрував напад Москви на свого сусіда. Оскільки західні лідери поспішають знайти альтернативи російським нафті та газу, вони були змушені розглянути можливість допомоги таких країн, як Саудівська Аравія та Венесуела.

Тим часом потреба прискорити перехід на чисту енергетику стає дедалі гострішою. Наукова доповідь ООН цього місяця показала, що світ на шляху до катастрофічного потепління на 3,2°C до кінця століття, і чітко дала зрозуміти, що потрібні сміливі кроки, щоб швидко відмовитися від викопного палива.

Поки що занадто багато лідерів роблять зворотне у відповідь на зростаючі витрати на енергію. Адміністрація президента США Джо Байдена, який прийшов на посаду з обіцянкою підтримувати кліматичні дії, розпочала короткострокові зусилля щодо зниження цін на бензин.

Велика Британія обіцяє подвоїти використання ядерної та відновлюваної енергії, а також відкрити двері для розширення внутрішнього видобутку нафти та газу.

Проте будь-який крок, який ризикує заблокувати нові проєкти викопного палива на десятиліття вперед, є помилкою, сказано в статті. Багаті країни повинні допомагати домогосподарствам із низьким рівнем доходу, найбільш уразливим до високих цін на енергоносії, але це можна зробити за допомогою тимчасових фіскальних трансфертів, а не через зниження податків на бензин і кроків, які стимулюють використання викопного палива.

Як наголосили у FT, лідерам варто зосередитися на радикальних заходах з енергоефективності та безпрецедентному нарощуванні низьковуглецевих джерел енергії.

Трагедія війни в Україні посилиться, якщо не буде використано поштовх до прискорення переходу до більш зеленої та безпечної енергії, резюмували у статті.

Раніше ЕкоПолітика писала, що Європейський Союз може поставити перед собою амбітніші цілі з переходу на відновлювані джерела енергії, щоб якомога швидше відмовитися від імпорту нафти й газу з Росії.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності