Російська армія системно знищує лісовий фонд України: чим це загрожує

Російська армія системно знищує лісовий фонд України: чим це загрожує

Олена Яценьо

Найбільша небезпека – лісові пожежі від розривів снарядів

Про збитки для українських лісів від військової агресії Росії наразі відомо не багато. За даними Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів, внаслідок бойових дій частина лісів у Київській, Чернігівській, Сумській, Луганській, Донецькій та Херсонській областях наразі перебуває під контролем окупантів. Оцінити точні збитки майну та лісовому господарству – поки неможливо. Тим не менш, вже можна сказати напевне, що внаслідок бойових дій будуть повністю знищені значні ділянки нашого лісового фонду та лісова інфраструктура.

Що саме несе лісам війна – досліджувала ЕкоПолітика.

Днями екс-нардеп, а нині військовий-доброволець Ігор Луценко оприлюднив на своїй сторінці у Фейсбуці інформацію про проблеми з "влучністю" російської авіації. Він зазначив, що внаслідок попадання просто посеред лісового масиву було знищено гектар дерев. Як правило, уся інформація про шкоду лісам нині проходить саме так: епізодично, на фоні інших втрат. Але насправді збитки навіть від точкових пошкоджень у сумі можуть вилитися в мільйони гривень. Більше того, з настанням весни ризики для лісу лише посилюються.

Еколог ГО "Українська природоохоронна група" Петро Тєстов пояснює, на території де йдуть бойові дії, найбільший ризик для лісів – це лісові пожежі. Розриви снарядів не лише знищують дерева, а й провокують загорання. Оперативно їх гасити не завжди є можливість. Тому потенційно такі пожежі можуть поширюватися на значні території.

"На території, де йдуть бойові дії, фактично унеможливлена робота лісового господарства. – розповідає Тєстов. – Тому виникає питання: як гасити лісові пожежі? Поки їх не так багато, бо погода холодна. Але у місцях, які наразі тимчасового окуповані внаслідок бойових дій, вже фіксувалися певні загорання на невеликих площах. Якщо раніше лісова охорона могла все це нормально гасити, то зараз вони фізично не можуть виїхати і займатися гасінням. Особливо ця проблема актуальна для хвойних регіонів".

За низьких температур ризик поширення пожеж менший, але з настанням тепла, приблизно з другої половини березня, він потенційно може рости. Водночас, це не означає, що пожежу неможливо буде загасити узагалі. Тєстов наголошує, що лісництва уже зараз роблять усе, що від них залежить, щоб запобігти катастрофам.

Варто зазначити, що проблеми з гасінням лісових пожеж не тимчасові. Справа в тому, що в лісах вже є велика кількість ракет, що впали, а також нерозірваних боєприпасів. Навіть через десятиліття після війни, працівники, що гаситимуть пожежі, ризикуватимуть на них натрапити.

Окрім природи окупанти активно знищують і майно лісових господарств:

"Бачив відео з Сумської, Житомирської та Чернігівської областей, де вони трощили обладнані бази лісництв. Вони намагаються робити на цих територіях свої бази, використовують техніку та паливо. Тому сама інфраструктура галузі дуже сильно страждає", – говорить Тєстов.

Також на деяких ділянках ворог вже почав будувати свої оборонні споруди, "окопуватися". Де саме це відбувається – відстежити не завжди можна. Але є ймовірність, що окопи вже проходять, в тому числі, у лісах.

У деяких районах, які опинилися відрізаними через бойові дії та мають проблеми з постачанням газу, підвищується і ризик несанкціонованої вирубки лісу місцевими мешканцями. Але Тєстов наголошує, якщо такі вирубки і можливі, то в незначних обсягах поблизу населених пунктів, переважно не на цінних ділянках лісового фонду. Водночас, з його слів, лісівники за потреби намагаються проводити санкціоновані рубки, щоб давати дрова населенню. Тому суттєвої шкоди для лісового фонду від дій громадян у цій ситуації бути не може.

Загалом бойові дії у лісах не лише знищують рослини та окремих представників популяцій тварин, наносять мільйонні збитки нашому лісовому господарству. Вони з дня у день роблять цілі ділянки лісу потенційно небезпечними для багатьох поколінь

Теги: ,
Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік