Робочі місця для українців забезпечать коштом турботи про довкілля shutterstock

Робочі місця для українців забезпечать коштом турботи про довкілля

Олена Яценьо

Ідеться про підвищення зайнятості у сфері енергоефективності

В Україні планують створити нові робочі місця для громадян завдяки широкому впровадженню проєктів з енергоефективності в усіх секторах економіки.

Про це повідомила пресслужба Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

"Підвищення зайнятості, що вкрай потрібно в післявоєнний період і для країни, і безпосередньо для українських сімей, — це один із численних позитивних наслідків розвитку сфери енергоефективності. Водночас ця сфера пропонує широкий спектр напрямів для роботи в різних секторах економіки: промисловості, секторі будівель, ЖКГ, транспорт та інші", — зазначили в агентстві.

У Держенергоефективності також нагадали, що одним із десяти стратегічних принципів щодо енергоефективності, рекомендованих Міжнародним енергетичним агентством (МЕА), є саме "вживати заходи для розкриття потенціалу енергоефективності в контексті створення робочих місць".

МЕА наголошує, що енергоефективність може швидко забезпечити зростання робочих місць і далі залишатися довгостроковим, стійким сектором зайнятості.

Зокрема, за оцінкою МЕА, подвоєння темпів розвитку сфери енергоефективності може створити додаткові 10 млн робочих місць у світі до 2030 року в таких сферах, як нове будівництво та реконструкція будівель, виробнича та транспортна інфраструктура.

Тож енергоефективність розглядають як складник Плану відновлення України, над яким нині працює Держенергоефективності разом з іншими органами влади.

У відомстві зауважили, що швидкий розвиток сфери енергоефективності неможливий без висококваліфікованих фахівців. Тому важливим є розвиток освітньо-наукового потенціалу.

В Україні є потужні заклади вищої освіти, які готують енергетиків, енергоменеджерів та інших фахівців у суміжних галузях. Окрім того, проводять атестацію тих, які мають намір здійснювати діяльність із сертифікації будівель та обстеження інженерних систем. Ба більше, на базі кількох закладів вищої освіти в Україні за підтримки GIZ було засновано Енерго-інноваційні хаби.

Нагадаємо також, що Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) озвучило 10 стратегічних принципів, які дадуть змогу посилити політику енергоефективності у світі та до 2030 року забезпечити одну третину скорочень викидів проти показників 2020-го.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що екологія ввійшла до списку галузей, фахівці яких будуть найбільш потрібними вже через кілька років.

Загалом до 2030 року деякі професії в Україні втратять актуальність — матимуть менший попит або й повністю зникнуть, але появиться ціла низка нових спеціальностей, серед яких — дизайнер сміття.

Читайте також
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти
У світі відзначають День енергоефективності: цікаві факти

В ЄС на будівлі припадає 40% споживання електричної та теплової енергії та 36% викидів парникових газів

Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося
Кияни змогли зменшити рахунки за опалення на 30-40%: як це вдалося

Модернізацію проводили завдяки міським програмам співфінансування, а саме "70/30%" та "Капремонти"