Рим почав вивозити своє сміття в Амстердам

Рим почав вивозити своє сміття в Амстердам

Катерина Бєлоусова

Рим платитиме €200 за кожну тонну відходів

Міська влада Риму, Італія, з квітня 2023 року почне щотижня відправляти 900 тонн сміття в Амстердам на спалювання.

У місті з населенням близько 4 мільйонів жителів продукується більше побутових відходів, ніж можливо утилізувати, повідомляє Euronews.

На думку місцевої влади, відправляти сміття за 1700 км для спалювання – більш екологічне вирішення проблеми, ніж захоронення.

В матеріалі підкреслили, що у 2022 році пожежа завдала значної шкоди найбільшому сміттєпереробному підприємству міста. Нову установку введуть в експлуатацію не раніше 2026 року.

wsj.com

Автори розповіли, що альтернативою відправки сміття на спалювання могло бути захоронення відходів. Однак під час їхнього розкладання виділяється велика кількість метану. Цей газ є парниковим та протягом 100 років має потенціал нагрівання приблизно у 25 разів більший, ніж вуглець.

Зазначається, що місто уклало угоду з Амстердамською компанією з переробки відходів та енергії (AEB), яка погодилася приймати 900 тонн сміття на тиждень. Для цього відходи пресуватимуть у величезні тюки і завантажуватимуть ними 16 залізничних вагонів. Рим платитиме AEB €200 за тонну відходів, тобто близько €28 мільйонів за три роки.

В матеріалі підкреслили, що спалювання відходів завдає шкоди довкіллю. Так з 1 тонни відходів утворюється близько 1,3 тонни CO2, шкідливий попіл та інші токсичні побічні продукти. Однак звалища завдають ще більшої екошкоди. Проте справжнім вирішенням сміттєвої проблеми може стати сталий підхід, який передусім передбачає мінімізацію кількості виробленого сміття.

"Захоронення залишкових відходів, яке все ще відбувається в багатьох країнах Європи, є низькоякісним методом утилізації відходів із шкідливими наслідками для навколишнього середовища, головним чином через викиди метану", – йдеться в заяві AEB.

Зазначається, що енергію, вироблену в результаті спалювання відходів, можна використовувати, а при гнитті на звалищі це не можливо. 

thepointsguy.com

Угода між Римом та AEB передбачає, що енергія, вироблена з цього сміття, буде обігрівати будинки в Амстердамі. AEB вже забезпечує теплом приблизно 30 000 будинків.

В матеріалі підкреслили, що така ситуація не є унікальною і сміттям часто торгують як міста та країни ЄС всередині блоку, так і за його межами.

Нагадаємо, у Римі, Італія, планують обладнати 1500 шкіл та 70 000 громадських будинків соціального житла сонячними панелями та зробити їх енергоефективними.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Японії люди сортують всі 100% видів побутових відходів, які, в залежності від регіону, відвозять на сортувальні станції та самостійно розсортовують на понад 35 позицій або вивозять окремі види відходів за графіком. Зола від спалювання відходів йде на будівництво нових островів, що збільшують територію країни.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту