Японія збільшує свою територію завдяки сортуванню сміття: як це вдалося shutterstock

Японія збільшує свою територію завдяки сортуванню сміття: як це вдалося

Катерина Бєлоусова

В Японії працює понад 2000 сміттєпереробних підприємств

У Японії люди сортують всі 100% видів побутових відходів, які, в залежності від регіону, відвозять на сортувальні станції та самостійно розсортовують на понад 35 позицій або вивозять окремі види відходів за графіком.

Зола від спалювання відходів йде на будівництво нових островів, що збільшують територію країни, повідомляє громадська організація “Україна без сміття” у Telegram.

Так в містечку Камікацу на острові Сікоку населення сортує 100% видів побутових відходів, 80% з яких йде на переробку, а 20% компостується.

Перед тим, як відвести відходи на станцію, містяни їх миють та сушать. Кожен мешканець Камікацу має інструкцію з сортування на 25 аркушах.

t.me/nowasteukraine

В повідомленні зазначили, що в інших регіонах Японії в деяких будинках є спеціальні приміщення (міні сортувальні станції), а де їх немає – є графік вивозу окремих видів відходів. Тобто, винести у визначене місце картон можна лише у конкретний час та день. 

“Якщо людина запізнилася або помилилася із видом відходів та правилами сортування, то її відходи не заберуть. Більш того, можуть, навіть, оштрафувати за порушення правил сортування”, – розповіли в УБС.

Окрім того, на вулицях Японії майже немає смітників, а люди забирають відходи з собою, щоб вдома їх помити, висушити та розсортувати.

Правила сортування в Японії трохи складніші ніж на українських сортувальних станціях. Так папір потрібно розділити на 4 види, скласти та перев’язати відповідно до інструкції. Всі етикетки та кришечки мають бути відокремлені від пластикових пляшок, відходи мають бути складені або у спеціальні ємності, або в спеціальні платні прозорі пакети, щоб під час вивозу працівник відповідної служби міг оцінити вміст пакетів на наявність бруду чи сортувальних помилок. А щоб вітер не розніс все добро по вулиці — відходи накривають спеціальною сіткою.

“У великих містах більшість пластикових відходів разом із органікою спалюють у плазмових печах при температурі вище 1200ºC. Утворені гази використовуються в енергетиці, а зола йде на будівництво нових островів, на яких з’являються нові підприємства, аеропорти, парки та музеї”, – розповіли в УБС.

Також в повідомленні зазначили, що в країні працює більше 2000 переробних підприємств, але люди зазвичай проти будівництва сміттєпереробного заводу біля своїх будинків. Тому влада вирішила робити їх шедеврами архітектури, часто із прозорими стінами.

Нагадаємо, за 25 років Німеччина подолала шлях від неминучого сміттєвого колапсу і прийшла до системи сортування та утилізації 95% відходів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у країнах Скандинавії переробляється близько 97-99% всіх побутових відходів.

Читайте також
Українцям розповіли про цікаві речі, які можна виготовити зі сміття
Українцям розповіли про цікаві речі, які можна виготовити зі сміття

Від соломи до велосипедних запчастин — будь-які відходи можна використати повторно

На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів
На Київщині учні зібрали понад 60 кг пластикових кришечок для виробництва дронів

Учні ліцею підтримали ініціативу з охорони навколишнього середовища

Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині
Як працює сортувальна станція сміття на Львівщині

Працівники щодня на механічній лінії вручну перебирають близько 7-10 тонн, які привозять зі Львова та довколишніх громад

В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття
В Ужгороді школярі впродовж місяця будуть вчитися сортувати сміття

Екоініціатива охопить усі школи обласного центру