Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів shutterstock

Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Єлизавета Волкотруб

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України запропонувало спростити процедуру отримання дозволу на оброблення відходів у рамках експериментального проєкту.

Про це повідомляє пресслужба Міндовкілля у Facebook.

У міністерстві пропонують встановити спрощену процедуру для підприємств, які працюють з відходами, що не є небезпечними та мають мінімальний вплив на довкілля, такі як перевізники та збирачі відходів, а також компанії, що проводять операції сортування, дроблення, ущільнення, гранулювання, сушіння (природнім шляхом), подрібнення відходів та інше.

Також це стосується компаній, які використовують відходи деревини для виробництва теплової енергії для внутрішніх потреб і підприємств, що самостійно захоронюють свої відходи на власних полігонах (на місці утворення відходів).

“Спрощення процедури отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів дозволить бізнесу адаптуватися до змін в рамках запущеної в Україні реформи управління відходами. При розгляді можливості запуску експерименту, ми брали лише ті категорії суб'єктів господарювання, діяльність яких не створює загрози для довкілля", – зазначила директорка Департаменту цифрової трансформації та електронних публічних послуг Міндовкілля Євгенія Попович.

Повідомляється, що для отримання дозволу необхідно спершу зареєструватися на платформі "ЕкоСистема" та створити обліковий запис у модулі електронних відходів. Після цього користувач зможе вести облік та подавати звітність через свій електронний кабінет.

А ось для підприємств, які захоронюють власні відходи на власних полігонах, треба буде подати пакет документів відповідно до Порядку видачі, відмови у видачі, анулюванням дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19 грудня 2023 року № 1328, однак без необхідності подання додатку 13.

Як повідомляла Екополітика раніше, в Україні набирає обертів криза поводження з небезпечними відходами, оскільки через невидачу Міндовкілля ліцензій лише 3 компанії на всю Україну можуть вести таку діяльність,

Читайте також
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту

У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день
У світі відзначили День переробки: що відомо про цей день

46% відходів людства можна переробити, однак фактично цей показник сягає 16%