У Римі хочуть запустити масову екомодернізацію будівель

У Римі хочуть запустити масову екомодернізацію будівель

Катерина Бєлоусова

В місті також планують розвивати громадський транспорт, роздільний збір та переробку відходів

У Римі, Італія, планують обладнати 1500 шкіл та 70 000 громадських будинків соціального житла сонячними панелями та зробити їх енергоефективними.

Саме будівлі створюють близько 53% викидів вуглецю міста, повідомляє EURACTIV.

Мер Рима Роберто Гуалтьєрі підкреслив, що викиди від будівель – головна проблема, яку необхідно вирішити, щоб досягти кліматичної нейтральності.

"Ми вже вирішуємо це за допомогою дуже амбітної програми з енергоефективності в школах, житлових і громадських будівлях, і сьогодні ми добровільно зголосилися зробити більше", – сказав він. 

Гуалтьєрі підкреслив, що такі проєкти можна реалізувати в рамках плану REPowerEU, ухваленого у 2022 році у відповідь на повномасштабне вторгнення росії в Україну. Завдяки потенційно доступному додатковому фінансуванню від ЄС Рим зможе збільшити кліматичні амбіції.

Зазначається, що після модернізації школи зможуть стати енергетично самодостатніми, з нульовими викидами. Окрім того, вони також зможуть забезпечувати енергією сусідів та стати центром соціальної згуртованості та солідарності. 

Гуалтьєрі заявив, що не потрібно помʼякшувати Директиву ЄС про енергоефективність будівель (EPBD), яка зараз переглядається з підвищенням цільових показників. Він наголосив на необхідності підтримки енергоефективних заходів. Адже вони структурно знижують вартість енергії.

Зазначається, що в Римі також планують посилити громадський транспорт. Адже дорожній рух створює 35% викидів міста. За даними Європейського агентства з навколишнього середовища, місто входить до списку міст з найгіршою якістю повітря в Європі. 

В матеріалі підкреслили, що в Римі "надзвичайна ситуація з відходами". Так місто не має заводу з переробки відходів і витрачає €200 мільйонів на рік, щоб відправляти свої відходи в інші частини Італії та Європи. Переробка відходів є неефективною, а вулиці часто завалені сміттям. 

Гуалтьєрі розповів, що в Римі прийняли новий амбітний план утилізації відходів, зокрема досягнення 65% роздільного збору відходів до 2030 року. Так буде створено 30 центрів збору відходів, два анаеробних біодигестери та завод з переробки відходів, який буде готовий до 2026 року. 

“Це дозволить нам зменшити загальну частку відходів, що потрапляють на звалища, з 33% до 3% і досягти скорочення викидів у циклі відходів на 90%”, – сказав він.

Нагадаємо, Євросоюз завершив реформу, яка вносить цілі енергетичної незалежності до фонду відновлення після пандемії коронавірусу в розмірі €800 мільярдів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Венеції через відливи та відсутність опадів частина каналів обміліла, а гондоли, водні таксі та машини швидкої допомоги не можуть ними пересуватися. Італійські річки та озера не перший рік страждають від серйозної нестачі води.

Читайте також
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва

У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством

На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів