RE-leaf зник із поля зору: засновник українського екостартапу пояснив чому greenMe

RE-leaf зник із поля зору: засновник українського екостартапу пояснив чому

Олена Яценьо

Що чути про проєкт із виробництва екопаперу

Останнім часом про прогресивний український стартап RE-leaf, який створює екологічний папір з опалого листя, майже нічого не чути в інформаційному полі.

Чому проєкт зник із поля зору й, відповідно, почав втрачати своє обличчя та впізнаваність, — розповів на своїй фейсбук-сторінці засновник екостартапу Валентин Фречка.

За його словами, до цієї ситуації призвели щонайменше чотири чинники, з якими нерідко доводиться стикатися стартаперам.

Перша причина, уважає він, — синдром самозванця.

"Цим я страждаю ще зі шкільних часів, хоч і більшість так не вважала, і мені навіть приписували "зіркову хворобу" (це, до речі, ще більше шкодило). Усі результати, яких я коли-небудь досягав, викликали в мене не радість, а істинний страх і тривогу, що мені це не належить, я цього не гідний і я надто мало для цього зробив", — зізнався винахідник.

По-друге, багато залежить від команди, сказав він.

"Так буває, що у вас наче й одні погляди, ви підтримуєте одне одного, але хтось щирий і відкритий, а хтось - максимально неприязний і маніпулятивний. У такій команді складно рости особистісно, і ще складніше рости бізнесу, бо бізнес - це якісне виконання завдань усієї команди, і я не кажу тільки про роботу", — зазначив Фречка.

Не менший вплив на загальмовування проєкту є, за його словами, страх критики, помилок і наслідків. Утім, зараз розробник додав, що правильніше бути чесним із собою, менше звертаючи увагу на те, що кажуть інші.

Нарешті, чимало на шляху становлення й розвитку стартапу заважає відчуття невпевненості в роді своєї діяльності, яке сіють критики й насмішники, додав стартапер.

"Завдяки окремим людям тільки зараз я розумію, що картина інакша, і це не галузь або я не такі, а просто сприйняття інших і демотивованість", — сказав Фречка.

Він додав, що сьогодні в нього, його нової команди й оновленого проєкту настав період смакування роботи, злетів і падінь.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, українська стартап-компанія RE-leaf почала продавати свою паперову продукцію, яку вона виготовляє з опалого листя.

Читайте також
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу
Визначили ТОП-40 найбільш екологічних міст світу

Рейтинг очолило шведське місто Гетеборг

Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва