Рада ухвалила закон "Про охорону повітря": що тепер зміниться shutterstock

Рада ухвалила закон "Про охорону повітря": що тепер зміниться

Ініціатором документу став прем'єр-міністр України Денис Шмигаль

У четвер, 15 липня, Верховна Рада України підтримала в другому читанні законопроєкт №4259 "Про охорону атмосферного повітря", який повинен адаптувати законодавство України до законодавства ЄС.

"За" відповідне рішення проголосували 308 нардепів (щоб подивитися результати поіменного голосування, доскролльте до кінця сторінки).

Мета законопроєкту №4259 – створення умов для виконання Україною міжнародних зобов'язань у сфері охорони озонового шару та запобігання зміни клімату, а також адаптації законодавства України до законодавства ЄС про чистоту повітря.

Закон України "Про охорону атмосферного повітря" передбачає, що підприємства, установи, організації та громадяни-суб'єкти підприємницької діяльності зобов'язані відповідно до міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, скорочувати і в подальшому повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, які шкідливо впливають на озоновий шар, а також проводити роботу щодо зменшення викидів речовин, накопичення яких в атмосферному повітрі може призвести до негативних змін клімату, проєктом Закону передбачено внесення змін до статті 16 Закону України "Про охорону атмосферного повітря".

Запропоноване уточнення було направлене на адаптацію законодавства України до законодавства ЄС за вимогами Монреальського протоколу, який передбачає зобов'язання України скорочувати і в подальшому повністю припинити виробництво та використання хімічних речовин, які шкідливо впливають на озоновий шар.

Як зазначалося раніше, проєкт – технічний. Він має намір привести законодавство у відповідність з законом "Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами і фторованими парниковими газами" в частині визначення правових та організаційних основ.

Як повідомляла ЕкоПолітика , в лютому депутати підтримали законопроєкт №4259 у першому читанні.

Читайте також
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля
Перший квартал року: що зробили в Міндовкіллі для реформи галузі охорони довкілля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів провело чимало роботи, але корупційні ризики залишились

Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України