Птахофабрика "Чорнобаївська": як російська армія провокує мор птахів на Херсонщині mykyivregion.com.ua

Птахофабрика "Чорнобаївська": як російська армія провокує мор птахів на Херсонщині

Олена Бережнюк

Херсонщина опинилася за крок від техногенної катастрофи

Ще 2-го березня через обстріл перервалося електропостачання птахофабрики "Чорнобаївська", що під Херсоном. Господарство залишилося без можливості годувати птицю та підтримувати санітарний режим. Через це птахи на фабриці могли просто загинути, а масовий мор птахів міг вилитися у масштабне забруднення довкілля.

Чи справді Херсонщина все ще на межі катастрофи – з’ясовувала ЕкоПолітика.

"Чорнобаївська" птахофабрика – одне з найбільших та найсучасніших підприємств з виробництва курячих яєць у Європі. До масштабної війни у господарстві утримували 3 млн курей. Тваринам потрібен був постійний догляд, а також підвіз корму та вивіз відходів. Наразі вже понад тиждень – фабрика без електрики, а бригада ремонтників обленерго просто не може дістатися до місця аварії. Проблеми виникли і з доставкою кормів. Тому над фабрикою навис ризик масового мору птахів. Якби кури почали вмирати, а запаси яєць – псуватися, могло б відбутися бактеріальне зараження значної території. Через це забили на сполох і представники контролюючих органів і місцева влада Херсонщини.

"Справді, проблема дуже серйозна. – повідомив в ексклюзивному коментарі ЕкоПолітиці мер Херсона Ігор Колихаев. – Світла там нема, комбікормів нема. Через блокпости до фабрики дуже складно пробиратися. З 3 млн несушок, які там перебувають, 2,2-2,3 млн будуть протягом 7-ми днів захоронені, бо вже загинули більше 100 тис. птахів. Яйця, які є, ми вивозимо, роздаємо населенню. Кури, яких можна забити, також забиваємо та роздаємо населенню".

Водночас, очільник Державної екологічної інспекції Південного округу Костянтин Сивак зазначає, страшних наслідків для довкілля вдалося уникнути, адже представники фабрики контролюють процес відмирання птиці і захоронюють її невеликими партіями.

"Техногенної катастрофи, як такої, не буде. Думаю, встигнемо провести захоронення. Місцева влада працює над цим питанням і тримає це все на контролі. Думаю, все буде в нормі", – підсумував він.

Відновити роботу підприємства, за словами Колихаєва, наразі неможливо. Фабриці необхідно 200 т. комбікормів на добу, а провезти їх через блокпости дуже складно. Наразі місцева влада спільно з керівництвом підприємства намагаються зберегти молодняк, який є на фабриці. Якщо там залишиться 200-300 тисяч тварин, їх ще зможуть деякий час утримувати та поступово забивати для потреб.

Загалом, на Херсонщині техногенної катастрофи вдалося уникнути. Але в зоні активних бойових дій перебувають ще десятки великих підприємств, які можуть становити різного роду небезпеку для людей та довкілля.

Читайте також
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти
У Харкові в річку Лопань повернулися качки після розливу нафти

Це означає, що концентрація нафтопродуктів у воді значно зменшилася

Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок
Харківʼяни почали рятувати отруєних нафтопродуктами качок

До однієї з мешканок Лопані качур самостійно прийшов на подвірʼя по допомогу

У нацпарку на Одещині загинули сотні лебедів: науковці бʼють на сполох
У нацпарку на Одещині загинули сотні лебедів: науковці бʼють на сполох

Ймовірною причиною загибелі лебедів називають вірусну інфекцію або годування хлібом