Промисловість Європи закликає створити мережу водневих заправок для вантажівок shutterstock

Промисловість Європи закликає створити мережу водневих заправок для вантажівок

Катерина Бєлоусова

У коаліції закликають створити HRS на всіх міських вузлах і кожних 200 км основних магістралей

Промислова коаліція, яку координує водневий фонд Hy24, випустила звіт у якому закликає Єврокомісію та держави-членів створити мережу великомасштабних водневих заправних станцій (HRS) до 2027 року.

Це необхідно, щоб досягнути проміжних цілей зі скорочення викидів у транспортному секторі для реалізації Європейського регламенту інфраструктури альтернативних видів палива (AFIR), повідомляє Hy24.

Зазначається, що саме наявність мережі заправних станцій, які надають водень за прийнятною ціною, створить підґрунтя для масового розгортання водневих транспортних засобів. Воно має розпочатися не пізніше 2026 року, щоб дати сектору достатньо часу для розширення та розвитку, зокрема ланцюжків поставок. 

В звіті підкреслили, що регламент ЄС щодо стандартів CO2 передбачає скорочення викидів від важких транспортних засобів на 45% до 2030 року. Саме транспортні засоби з нульовим рівнем викидів (ZEV) відіграватимуть центральну роль у досягненні цих цілей.

У коаліції закликають створити HRS на всіх міських вузлах і кожних 200 км основних магістралей.

“Розгортання 650 станцій, які вимагає AFIR, має розпочатися до 2025 року, а механізми підтримки мають бути створені до 2024 року, щоб досягти цілей розгортання HRS і проміжних цілей, встановлених державами-членами”, – наголосили в повідомленні.

Зазначається, що HRS передує нарощуванню комерційних водневих транспортних засобів, що вимагає спеціальних схем підтримки для пом'якшення короткострокових фінансових втрат. 

Пропонується поєднання системного територіального покриття та механізму "плати за потужність". Тобто фіксовану орендну плату протягом 8-10 років на основі потужності HRS для їхнього швидкого розгортання.

В повідомленні додали, що до коаліції доєдналися такі компанії, як Daimler Truck AG, Stellantis, Renault Group, HYVIA, BMW Group, Toyota Motor Corporation, Hyundai Motor Company, Honda, Air Liquide, TotalEnergies, VINCI Concessions, Air Products, Everfuel, Messer SE & Co. KGaA, H2Accelerate, Snam S.p.A., ENGIE та H2 MOBILITY.

Нагадаємо, на головних дорогах у Бельгії, Нідерландах та Люксембурзі (політично-економічному союзі Бенілюкс), а також у Німеччині побудують мережу з понад 100 водневих станцій для важкого транспортну.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Європі очікується різке збільшення попиту на зелений водень на близько 4 мільйони тонн завдяки Директиві про відновлювані джерела енергії.

Теги: , ,
Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон