На головних дорогах Європи побудують 100 водневих заправок shutterstock

На головних дорогах Європи побудують 100 водневих заправок

Катерина Бєлоусова

Мережу можуть почати будувати вже у 2023 році

На головних дорогах у Бельгії, Нідерландах та Люксембурзі (політично-економічному союзі Бенілюкс), а також у Німеччині побудують мережу з понад 100 водневих станцій для важкого транспортну.

Це спільний проєкт компаній Air Liquide і TotalEnergies, повідомляє Gasworld.

В матеріалі наголосили, що така мережа допоможе полегшити доступ до водню та прискорить розвиток його використання для транспортування вантажів по всьому європейському континенту.

Компанії анонсували новий проєкт невдовзі після підписання угоди щодо виробництва відновлюваного водню на платформі Grandpuits Zero Crude Platform – об’єкті, який включатиме установку біопереробки, завод біопластику та завод з переробки пластмас.

За даними Європейського агентства з навколишнього середовища (EEA), у 2020 році викиди парникових газів від автомобільного транспорту в ЄС становили 77% усіх викидів ПГ від транспорту блоку. За прогнозами, розвиток водневих заправок до 2050 року зможе забезпечувати близько 20% загальної суміші транспортного палива.

Віцепрезидент і член виконавчого комітету Air Liquide Group Матьє Жіар, який курирує водневу діяльність, зазначив, що Н2 пропонує очевидні переваги для транспортних засобів великої вантажопідйомності.

"Щоб сприяти його широкому використанню, необхідно прискорити розвиток заправної інфраструктури та запропонувати виробникам транспортних засобів та транспортним операторам досить щільну мережу станцій, – сказав він. – Це саме амбіція цього спільного підприємства, яке скористається додатковим досвідом Air Liquide і TotalEnergies".

В матеріалі підкреслили, що Air Liquide використовуватиме свій досвід у розробці ланцюга створення вартості водню, тоді як TotalEnergies візьме на себе провідну роль в експлуатації та управлінні мережами станцій і розподілі енергії.

"Як піонери водневої мобільності, ми переконані в необхідності розпочати будівництво потужної мережі, яка принесе користь нашим клієнтам", – сказав президент відділу маркетингу та послуг компанії TotalEnergies Тьєррі Пфлімлін.

Зазначається, що створення мережі може розпочатися у 2023 році, якшо компанії завершать підготовку договірної документації.

Нагадаємо, лідери аерокосмічної галузі вважають “зелений” водень перспективним екопаливом для літаків, супутників та космічних кораблів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, 7 штатів США створили Водневу коаліцію Середнього Заходу, щоб виробляти та використовувати H2 для кількох цілей декарбонізації, зокрема для вантажівок, вантажних суден і поромів Великих озер.

Теги: , ,
Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон