Природа може мати вирішальне значення у боротьбі зі зміною клімату Shutterstock

Природа може мати вирішальне значення у боротьбі зі зміною клімату

Катерина Бєлоусова

Кліматичні рішення, засновані на природі, є одним зі способів досягти "чистого нуля"

Добровільний вуглецевий ринок (VCM) відіграє важливу роль на шляху до кліматичної нейтральності, що дозволяє забруднювачам компенсувати викиди СО2 купівлею вуглецевих кредитів з проєктів його уловлення з атмосфери чи скорочення викидів.

Найбільшими поглиначами вуглецю є ліси, що фіксують 7,6 мільярда тонн еквівалента вуглекислого газу, повідомляє Visual Capitalist.

В матеріалі підкреслили, що у 2021 році вуглецеві кредити від таких природних кліматичних рішень склали 66% вартості транзакцій у VCM на загальну суму $2 мільярди.

“Таким чином, відновлення, збереження та управління лісами та іншими природними поглиначами вуглецю має вирішальне значення для досягнення нульових викидів до 2050 року, а кліматичні рішення, засновані на природі, є одним із способів зробити це”, – підкреслили автори.

Оскільки все більше організацій беруть на себе зобов’язання щодо кліматичних цілей, вуглецеві кредити від цих проєктів мають значний попит.

visualcapitalist.com

Розподіл вартості транзакцій за категоріями проєктів

В матеріалі підкреслили, що проєкти лісового господарства та землекористування керують лісами, ґрунтами, луками та іншими типами земель, щоб уникнути або зменшити викиди вуглецю або збільшити поглинання вуглецю. Ці проєкти генерують один вуглецевий кредит на кожну тонну парникових газів в еквіваленті CO2, які вони видаляють або запобігають потраплянню в атмосферу. Окрім того, вони мають супутні переваги у досягненні Цілей сталого розвитку, адже сприяють відновленню біорізноманіття, покращенню стану ґрунтів, повітря, води та місцевих громад.

Науковці вважають, що, якщо дозволити лісам рости природним шляхом, вони зможуть поглинати до 8,9 мільярда тонн CO2 на рік до 2050 року, зберігаючи при цьому місцеві пасовища та нинішній рівень виробництва їжі.

Нагадаємо, науковці з Товариство захисту підземних мереж (SPUN) розпочали проєкт із картографування та збереження підземних грибкових мереж планети, щоб боротися зі зміною клімату.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, лондонський стартап Brilliant Planet розробив технологію уловлювання та зберігання вуглецю за допомогою водоростей, де ціна за тонну вуглецю складатиме від $50 до $100.

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року