Повітря в Україні забруднене пилом, вуглецем та азотом shutterstock

Повітря в Україні забруднене пилом, вуглецем та азотом

Катерина Бєлоусова

Мешканцям Запоріжжя порекомендували не перебувати довго на вулиці та не відчиняти вікна

У повітрі великих міст України підвищено концентрацію шкідливих речовин. Головними джерелами забруднень є промисловість та автотранспорт.

Так у Кривому Розі найбільш забрудненими точками є кільця 95 кварталу, площі Володимира Великого та автовокзалу, передає 0564.

За даними Дніпропетровської ОЦКПГ МОЗ у вересні поточного року на транспортних магістралях міста виявлено перевищення максимально разових ГДК за такими показниками:

  • азоту – в 1,05 – 2 рази;
  • оксиду вуглецю – 1,02 – 1,44 рази;
  • бензину – у 1,01 – 1,03 рази;
  • сірчаного ангідриду – у 1,04 – 1,2 рази.

Тим часом в Одесі КП “Муніципальний центр екологічної безпеки” 22 – 26 листопада виявив перевищення ГДК у двох частинах міста з інтенсивним рухом, передає odessitua.com.

У районі Ж/Д вокзалу перевищено концентрацію оксиду вуглецю в 1,28 разу, а на площі Толбухіна сумарна концентрація вуглеводнів більша за норму в 1,5 раза.

На сьогодні повітря у місті Харків є помірним. Згідно з показниками, повітря не забруднене настільки, щоб становити небезпеку для людини. Однак у деяких місцях все ж таки є перевищення норми, повідомляє kharkov.comments.ua.

Так, 7 грудня у Харкові максимальний індекс якості повітря був 101 у районі Лугопарку. Він є нездоровим для чутливих груп. Незначно забруднене повітря на вулиці Алчевських (88), у Київському районі, та на Харківському шосе (85), що у Новобаварському районі. Така якість є прийнятною.

“Найчистіше повітря зафіксовано у Московському районі на вулиці Валентинівській, 24а. Показник – 55”, сказано у матеріалі.

Житомирський обласний лабораторний центр зафіксував перевищення ГДК у 9 випадках, повідомляє ЖУРНАЛ ЖИТОМИРУ.

6 локацій виявлено у Житомирі:

  • перехрестя доріг проспект Миру  Вільський шлях концентрація діоксиду азоту становить 0,25 мг/куб. м, при гранично допустимій концентрації (ГДК) 0,2 мг/куб. м; концентрація пилу становить 0,78 мг/куб. м, при ГДК 0,5 мг/куб. м;
  • вул. Промислова, 6  концентрація діоксиду азоту становить 0,27 мг/куб. м, при ГДК – 0,2 мг/куб. м; концентрація пилу становить 0,58 мг/куб. м, при ГДК 0,5 мг/куб. м;
  • перехрестя доріг вул. Велика Бердичівська  Льва Толстого концентрація діоксиду азоту становить 0,212 мг/куб. м, при ГДК  0,2 мг/куб. м; концентрація пилу становить 0,82 мг/куб. м, при ГДК 0,5 мг/куб. м;
  • перехрестя вул. Київська  вул. Небесної сотні  концентрація пилу становить 0,57 мг/куб. м, при ГДК 0,5 мг/куб. м;
  • перехрестя вул. Покровська  проспект Незалежності концентрація діоксиду азоту становить 0,218 мг/куб. м, при ГДК  0,2 мг/куб. м; концентрація пилу становить 0,8 мг/куб. м, при ГДК 0,5 мг/куб. м;
  • перехрестя вул. Вітрука  вул. Корольова  концентрація пилу становить 0,58 мг/куб. м, при ГДК 0,5 мг/куб. м.

У матеріалі зазначили, що ситуація із забрудненням атмосферного повітря в області стабільна, а рівень забруднення атмосфери низький.

Тим часом Запорізький обласний гідрометцентр попередив про сильне забруднення повітря пилом. Містянам порекомендували не перебувати довго на вулиці і не відчиняти вікна в будинку, пише inform.zp.ua.

Мешканцям порадили використовувати маски та респіратори, хоч вони й не зможуть захистити від пилу фракції PM 2,5, який визнаний канцерогеном.

Для вирішення проблеми впливу транспорту на навколишнє середовище та глобальні зміни клімату Законом України затверджено "Основні засади (стратегії) державної екологічної політики України на період до 2030 року". Також президент Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України про стимулювання розвитку галузі екологічного транспорту в Україні" № 1660-IX та Закон "Про внесення змін до пункту 4 розділу ХХІ "Прикінцеві та перехідні положення" Митного кодексу України про стимулювання розвитку галузі екологічного транспорту в Україні" № 1661-ІХ, які Верховна Рада ухвалила 15 липня 2021 року та набирають чинності з 1 січня 2022 року.

Нагадаємо, у Києві рівень забруднення повітря місцями зашкалював у п'ять разів .

Читайте також
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року
У Києві метеорологи зафіксували температурний рекорд з 1951 року

2 квітня були побиті температурні рекорди

На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря
На Львівщині встановлять нові пункти контролю якості повітря

Експерти висловили свої зауваження та пропозиції для впровадження новітніх систем збору даних

В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна
В IQAir склали рейтинг країн з найбільш чистим повітрям: яке місце посіла Україна

Перевищення рекомендованих ВООЗ концентрацій PM2,5 виявили у 92,5% країн і регіонів

На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря
На Кіровоградщині встановлять додаткові прилади моніторингу якості повітря

Це дозволить цілодобово слідкувати за якістю повітря