Повернення 4 країн ЄС до вугільної енергетики призведе до викиду 30 млн тонн вуглецю, – експерти shutterstock

Повернення 4 країн ЄС до вугільної енергетики призведе до викиду 30 млн тонн вуглецю, – експерти

Катерина Бєлоусова

Вугільні електростанції є крайнім короткостроковим заходом

Німеччина, Австрія, Франція та Нідерланди оголосили про плани збільшення вугільної генерації, якщо росія припинить постачання газу, що створить 30 млн тонн додаткових викидів СО2 у 2023 році.

Таку кількість викидів розрахували експерти Ember за умови, що всі ці електростанції працюватимуть на 65% встановлених потужностей, повідомляє ГМК Центр.

У матеріалі зазначили, що така кількість вуглецю становить 4% від викидів енергетичного сектору ЄС у 2021 році та 1,3% від загального обсягу викидів СО2 в ЄС у 2021 році. Лише у Німеччині додаткові викиди становитимуть 79,2%.

Загальна потужність вугільної генерації, яку 4 країни поставлять у резерв, становить 13,5 ГВт, що додасть 12% до існуючого парку вугільних електростанцій ЄС (109 ГВт) та 1,5% загальної встановленої потужності вироблення електроенергії (920 ГВт).

Очікується, що ЄС збільшуватиме вугільну генерацію через брак газу, проте цей тренд розпочався у другій половині 2021 року. Зростання попиту на вугілля почалося через зростання цін на газ і вугілля стало більш конкурентоспроможним паливом в енергетичному секторі ЄС.

В результаті вироблення газу знизилося на 5% по всьому ЄС у 2021 році, а вироблення вугілля – збільшилося на 20%.

2021 року викиди вугільної енергії зросли на 17%. Це найбільше збільшення з початку дії EU-ETS у 2005 році та перше збільшення з 2015 року.

"З точки зору EU-ETS, 30 млн тонн – це майже 2% від загальної межі викидів", – йдеться у дослідженні ГМК Центру "Вугілля повертається до ЄС".

2022 року зсув у бік вугільної генерації триває через війну в Україні, адже росія використовує експорт газу як засіб шантажу.

ЄС побоюється, що постачання газу може повністю зупинитися, тому таке рішення дозволить направити, призначений для виробництва електроенергії, газ на інші цілі, наприклад, заповнення газових сховищ.

З великою ймовірністю, інші країни ЄС також повернутися до вугільної генерації, тому викиди вуглецю можуть бути значно вищими. Так Греція має намір збільшити видобуток лігніту на 50% протягом найближчих двох років і продовжила експлуатацію всіх своїх вугільних електростанцій до 2028 року, замість їх закриття до 2023 року, як і планувалося раніше.

Крім цього, Португалія, яка у 2021 році стала четвертою країною в Європі, що відмовилася від вугілля, висунула ідею повторного відкриття вугільних електростанцій Sines та Pego загальною потужністю 1800 МВт.

Італія також розглядає можливість відновлення до 2,5 ГВт вугільних електростанцій для обмеження споживання газу. Чехія, яка планувала припинити видобуток вугілля до 2033 року, зараз переглядає своє рішення і вже відклала заборону на використання старих вугільних котлів на два роки.

Жодна країна не продовжила плану поетапної відмови від вугілля.

У матеріалі зазначили, що спалювання вугілля збільшуватиметься, якщо рф і надалі скорочуватиме постачання газу. Якщо цього не станеться, вугільні електростанції не працюватимуть, адже це розглядається як крайній короткостроковий захід.

“Наступна ситуація залежатиме від швидкості відновлення стабільних постачань газу. Газ вважається проміжним паливом для "зеленого" переходу. Залежність ЄС від постачання газу з Росії формувалася роками, тому цю проблему не можна вирішити за один або два роки. Диверсифікація постачання газу є важливим завданням для забезпечення "зеленого" переходу до ЄС”, – йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, Єврокомісія дозволила збільшити використання вугілля на 5% та ядерної енергії протягом наступних 5-10 років на фоні відмови від російського газу та нафти.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Німеччина відновить роботу 16 електростанцій, що працювали на викопному паливі, та продовжить дозвіл на експлуатацію ще для 11.

Читайте також
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу

Програма також стимулюватиме дострокове закриття шахт

Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини
Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини

Без жодного дозволу підприємець встановив 11 піролізних пічок та налагодив виробництво

На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля
На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за забруднення повітря

ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка
ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка

Україна посіла 12 місце у рейтингу з 22% вугільної генерації