ЄС спалюватиме більше вугілля для відмови від російських енергоносіїв shutterstock

ЄС спалюватиме більше вугілля для відмови від російських енергоносіїв

Катерина Бєлоусова

Екоактивісти розкритикували пропозицію Єврокомісії продати надлишкові дозволи на викиди вуглецю на суму €20 мільярдів

Єврокомісія дозволила збільшити використання вугілля на 5% та ядерної енергії протягом наступних 5-10 років на тлі відмови від російського газу та нафти.

Хоча вугілля є найбільш вуглецевим паливом, ЄС все одно планує досягти цілі щодо скорочення викидів вуглецю, повідомляє Financial Times.

В матеріалі зазначили, що Брюссель хоче ліквідувати зв'язки з російською енергетикою до 2027 року, щоб позбавити президента Володимира Путіна доходів і мати більше свободи для протидій Москві.

Ймовірне збільшення використання вугілля матиме короткострокові наслідки для зеленого переходу. Очікується, що протягом наступних 5-10 років вугілля вироблятиме ще 100 терават-годин електроенергії, а ядерна енергія, яка є низьковуглецевою, але непопулярною серед екологів через утворені відходи, має виробляти ще 44 терават-години на рік.

Франс Тіммерманс, комісар, відповідальний за виконання плану REpowerEU, пояснив, що Європа, хоч і прагне декарбонізувати економіку, однак немає іншого вибору. Він також заявив, що блок досягне своєї мети скоротити викиди на 55% від рівня 1990 року до 2030 року.

Тіммерманс додав, що Єврокомісія повинна захистити гроші платників податків ЄС, не інвестуючи у викопне паливо, яке буде поступово припинятися, а трубопроводи та газова інфраструктура, що фінансуються REpowerEU, повинні бути адаптовані для транспортування газів з нульовим вмістом вуглецю, таких як водень та аміак, що генеруються відновлюваними джерелами.

Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що частка імпорту російського газу в ЄС, вже знизилася з 40% у 2021 році до 26%.

Урядам доведеться послабити регулювання, щоб дозволити швидше будувати вітрові та сонячні проєкти. 

"Якщо ми не скоротимо процедуру, ми ніколи не дійдемо до необхідного рівня відновлюваної енергії", — сказав Тіммерманс.

Екоактивісти розкритикували пропозицію Єврокомісії продати надлишкові дозволи на викиди вуглецю на суму 20 мільярдів, що дозволить вивільнити 250 мільйонів тонн CO2 за схемою торгівлі викидами.

"Вельми вітається план Комісії щодо прискорення переходу ЄС до екологічно чистих енергетичних рішень, таких як енергоефективність, вітрова та сонячна енергія. Але фінансування цього шляхом продажу дозволів на забруднення є помилковим, як і будівництво більшої інфраструктури викопного газу або покладання на збільшення використання біомаси. Це лише продовжить нашу залежність від імпорту викопного палива та поставить під загрозу кліматичні цілі", – сказала Естер Асін, директор європейського політичного офісу WWF.

В матеріалі пояснили, що частина цих коштів буде спрямована в Угорщину, щоб переконати країну прийняти заборону на російську нафту, адже Будапештська опозиція відклала останні санкції ЄС проти Росії на кілька тижнів. Близько 2 мільярдів євро допоможуть Угорщині, Словаччині, Чехії та іншим країнам, які не мають виходу до моря, які повністю залежать від російської нафти, отримати доступ до альтернативних поставок.

Нагадаємо, Європейська комісія презентувала план переходу на ВДЕ та відмови від енергоресурсів з Російської Федерації.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, названі спільні дії ЄС для досягнення доступної, безпечної та стійкої енергетики в рамах REPowerEU.

Читайте також
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу

Програма також стимулюватиме дострокове закриття шахт

Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини
Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини

Без жодного дозволу підприємець встановив 11 піролізних пічок та налагодив виробництво

На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля
На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за забруднення повітря

ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка
ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка

Україна посіла 12 місце у рейтингу з 22% вугільної генерації