Потяг-уловлювач СО2 та технології майбутнього: як кліматичний закон змінить США thenewstack.io

Потяг-уловлювач СО2 та технології майбутнього: як кліматичний закон змінить США

Катерина Бєлоусова

На прийнятті цього законопроєкту наполягав співзасновник Microsoft Білл Гейтс

У США новий Закон про зменшення інфляції (IRA), допоможе втілювати інноваційні кліматичні рішення, зокрема потенційний залізничний вагон, який уловлюватиме вуглець під час руху та не потребуватиме додаткової зовнішньої енергії.

Закон, серед іншого, спрямований на сприяння “зеленим” технологіям із федеральними початковими коштами у розмірі $369 мільярдів, повідомляє The New Stack.

Кінцевою метою закону є скорочення викидів парникових газів приблизно на гігатонну до 2030 року, а також досягнення нульових викидів не пізніше 2050 року.

Його ідея полягає в тому, щоб експериментальні екологічні енергетичні рішення та фантастичні ідеї були більш “апетитними” для фінансування інвесторами.

CO2 Rail Company, Техас, працює над залізничним вагоном, який уловлюватиме вуглець під час руху. Повітрозабірні клапани спрямовані в бік плинного потоку, створеного поїздом. Вся система буде працювати за рахунок "регенеративної" енергії, яка повертається від гальм поїзда, тобто не потребуватиме додаткової зовнішньої енергії. 

Новий Закон більш ніж втричі збільшує податковий кредит, який отримують компанії за видалення вуглецю з повітря – з $50 за тонну до $180, одночасно знижуючи кваліфікований поріг зі 100 000 тонн до лише 1 000. Це має полегшити залучення інвесторів стартапам із уловлювання вуглецю.

Існує також фінансування футуристичних технологій, які ще не довели свою життєздатність.

Наприклад, є $280 мільйонів доларів на дослідження енергії термоядерного синтезу, яка могла б теоретично відтворити молекулярні процеси, що живлять сонце.

Також Закон розширює кредити на дослідження геотермальної енергії. Вода закачується глибоко в землю, де природне тепло перетворює її на пару. Вона піднімається назад у турбіну, що генерує енергію.

Енергія надгарячого каміння є потенційно безмежним джерелом енергії без викидів, хоча для цього знадобляться інженерні досягнення майбутнього.

Однак IRA “надіслало конкретний сигнал” інвесторам на ранній стадії розвитку, включивши геотермальні податкові пільги. 

В журналі Time зазначили, що Закон про скорочення інфляції стосується не стільки влади державних витрат, а більше влади приватного сектора.

"Податкові пільги, позики та гранти в його центрі спрямовані на те, щоб підштовхнути приватний сектор швидше розгортати існуючі технології, такі як вітрова та сонячна батарея, а також просувати технології майбутнього", – йдеться в Time.

Зміна перспектив

В матеріалі зазначили, що інші стартапи оцінили те, що Закон пропонує широкий спектр підтримки не лише для рішень щодо “чистої” енергії, але й для боротьби з наслідками зміни клімату. 

"Ми дуже раді бачити, що $4 мільярди спрямовано на допомогу західним державам, які зараз борються з дуже важкою посухою, і ми в Epic активно вирішуємо цю проблему", – сказав генеральний директор компанії Epic Cleantec, яка розробляє системи рециркуляції води, Аарон Тартаковскі.

Також Закон забезпечить фінансування на захист доступного житла від повеней та його сталості до штормів. Існують навіть гранти на захист транспортних проєктів від сильної спеки та повеней.

Окрім того, IRA передбачає гроші на скорочення викидів на "енергоємних" промислових підприємствах з виробництва чавуну, сталі, алюмінію, цементу, бетону, скла, промислової кераміки тощо. 

Також закладено фінансування для мікрорайонів, щоб поліпшити доступність, безпеку та транспорт.

Закон передбачає $1,5 мільярда лише для фінансування посадки дерев, оскільки вони поглинають вуглець з повітря і охолоджують навколишнє повітря.

Білий дім планує створення громадських і міських лісів, а також розширення зелених насаджень у містах, що бореться зі зміною клімату, знижує рахунки за електроенергію та зменшує смертність і захворювання, пов’язані з спекою.

Також є фінансування і для більш традиційних технологій. Закон виділяє чверть трильйона доларів у вигляді позик через Міністерство енергетики на переобладнання застарілої енергетичної інфраструктури, як-от лінії електропередач, нафтопереробні заводи та електростанції, для економіки “чистого нуля”.

Закон також допоможе 280 000 фермерам і власникам ранчо застосувати методи збереження приблизно на 125 мільйонів акрів землі. А саме для впровадження практик, які визнають цінну роль, яку землі відіграють у боротьбі з кліматичною кризою. Знижуючи викиди парникових газів і збільшуючи накопичення вуглецю в ґрунті, Білий дім вважає, що це також зробить сільськогосподарську діяльність більш продуктивною.

Закон про зниження інфляції призведе до будівництва до 950 мільйонів нових сонячних панелей, 120 000 вітряних турбін і 2300 електромережевих електростанцій.

Закон також заохочує сім’ї до екологічності, пропонуючи домогосподарствам "тисячі доларів" у вигляді знижок на купівлю нової та ефективної техніки, отримання податкового кредиту на придбання теплових насосів і сонячних батарей на даху та побутової техніки.

Законодавство включало обмеження на загальну знижку в $14 000, і воно обмежене домогосподарствами з доходом до 150% від середнього доходу в їхній місцевості. Але це дозволить 1 мільйону домогосподарств з низьким і середнім доходом перейти на електрику.

В матеріалі зазначили, що на прийнятті цього законопроєкту наполягав співзасновник Microsoft Білл Гейтс.

Нагадаємо, у США Сенат схвалив законопроєкт, який передбачає понад $400 мільярдів інвестицій для боротьби зі зміною клімату, зниження інфляції та підвищення доступності охорони здоров'я протягом 10 років.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент США Джо Байден оголосив про виділення $2,3 мільярда на допомогу у створенні інфраструктури, здатної протистояти екстремальним погодним умовам і стихійним лихам.

Читайте також
США може долучитися до озеленення світової торгівлі та запровадити свій CBAM
США може долучитися до озеленення світової торгівлі та запровадити свій CBAM

Місцеві виробники сталі та цементу потребують захисту у процесі декарбонізації

США за чотири роки збільшить “зелені” потужності на чверть, – президент
США за чотири роки збільшить “зелені” потужності на чверть, – президент

В країні запустили низку ініціатив для “зеленого” переходу

В США витратять $1 мільярд на “озеленення” житла малозабезпечених людей
В США витратять $1 мільярд на “озеленення” житла малозабезпечених людей

Зміна клімату збільшила частоту та серйозність стихійних лих, від яких найбільше страждають громади з низьким рівнем доходу

В США витратять $3,7 мільярда на видалення вуглецю з атмосфери
В США витратять $3,7 мільярда на видалення вуглецю з атмосфери

Застаріле вуглецеве забруднення вже спричиняє значну шкоду, пов’язану зі зміною клімату,зокрема сильніші шторми, повені й лісові пожежі