Порядок денний Верховної Ради на пленарний тиждень: огляд екологічних законопроєктів "Голос України"

Порядок денний Верховної Ради на пленарний тиждень: огляд екологічних законопроєктів

Маргарита Шевченко

Деякі з них екокомітет уже рекомендував парламенту ухвалити

Верховна Рада цього пленарного тижня з 16 по 19 березня розгляне низку законопроєктів, що стосуються охорони довкілля та природних ресурсів.

ЕкоПолітика проаналізувала документи та зробила короткий огляд для своїх читачів.

17 березня

  • Законопроєкти №3200 і 3200-1 "Щодо вдосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання й запобігання незаконному полюванню". Автор основного — голова екокомітету Олег Бондаренко, альтернативного — нардеп від "Слуги народу" Сергій Литвиненко.

Документ має на меті встановити плату за користування мисливськими угіддями з розрахунку за 1 га мисливських угідь (відповідно в процентному співвідношенні неоподаткованого мінімуму доходів громадян, що становить 17 гривень, відповідно до пункту 5 підрозділу 1 розділу XX Податкового кодексу України).

  • Лісових – 1,70 грн (10%);
  • польових – 1,36 грн (8%);
  • водно-болотних – 0,85 грн (5%).

Враховуючи наведене, додаткове надходження до бюджетів органів місцевого самоврядування за користування мисливськими угіддями становитиме 53,8 млн грн.

  • Проєкт закону №3563 "Щодо захисту дітей від спостерігання за полюванням". Автор — позафракційний нардеп Олександр Дубінський.
Документ має на меті заборонити проведення полювання в присутності дітей до 18 років, а також удосконалити ст. 85 КУпАП України в розрізі притягнення до відповідальності за порушення правил полювання.
"Метою проєкту закону України є захист дітей від моральних страждань та узгодження окремих норм чинного законодавства, підвищення відповідальності за порушення правил полювання. Завданнями є забезпечення мінімально необхідного законодавчого регулювання захисту дітей від моральних страждань, які виникають від спостерігання ними за вбивством тварин під час полювання, їхнім болем і мученням від цього", — сказано в пояснювальній записці.
19 березня
  • Проєкт закону №2051-1 "Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України" (повторне друге читання). Автор — нардеп від "Слуги народу" Олександр Кривошеєв.

Документ має на меті заборонити поширення в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг: надлегких пластикових пакетів; легких пластикових пакетів завтовшки до 50 мкм, оксорозкладних (оксобіорозкладних) пластикових пакетів.

Обмеження не будуть поширюватися тільки на надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікронів і розмірами 225 х 345 х 450 ​​мм, які використовуються як первинне упакування для м’яса, риби та продуктів із них, а також сипучих продуктів.

Їх буде заборонено з 2023 року, після появи на ринку відповідних альтернатив. Планується, що заборона на пластикові пакети почне діяти через дев’ять місяців із дня ухвалення законопроєкту. Відповідно, буде забезпечено поступовий перехід на більш екологічні альтернативи, зокрема пакети й сумки багаторазового використання, паперові пакети, біорозкладні пакети.

Як повідомляла ЕкоПолітика, минулого тижня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №5204, який передбачає кримінальну відповідальність за невиконання вимог державних екоінспекторів.

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради