"Слуги народу" хочуть посилити покарання за недопуск екоінспекторів на підприємства ТВА

"Слуги народу" хочуть посилити покарання за недопуск екоінспекторів на підприємства

Маргарита Шевченко

Штрафи, навіть дуже значні, – це ніщо в порівнянні із ризиком потрапити до в’язниці, вважають автори документу

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 5204 "Про криміналізацію відповідальності за невиконання законних вимог посадових осіб, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища", який передбачає кримінальну відповідальність за невиконання вимог державних екоінспекторів.

Про це сказано на сайті парламенту. Зареєстрували документ ще 4 березня, а 11 березня його текст надали на ознайомлення народним депутатам.

Автор документу — народний депутат від фракції "Слуги народу" Сергій Штепа. Головним визначено Комітет з питань правоохоронної діяльності, його глава — Денис Монастирський.

Що передбачає документ:

Доповнення Кримінального кодексу статтею 238-1, яка передбачає від 3 до 5 років позбавлення волі та права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до одного року за:

 • невиконання законних розпоряджень чи приписів посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів, радіаційної безпеки або охорону природних ресурсів,

 • умисне невиконання службовою особою законних розпоряджень чи приписів, інших законних вимог посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища, використання природних ресурсів, радіаційної безпеки або охорону природних ресурсів,

 • ненадання їм необхідної інформації або надання неправдивої інформації,

 • вчинення інших перешкод для виконання покладених на них обов’язків.

Необхідність ухвалення законопроєкту пояснюється частими фактами недопуску екоінспекторів на підприємства.

"Причина елементарна – наразі за такі діяння законодавством передбачені мізерні штрафи: від 255 до 765 гривень. Штрафні санкції настільки низькі, що не виконують своєї стримуючої функції… Збільшення розміру штрафів створить додаткові корупційні ризики і навряд чи призведе до суттєвого покращення ситуації. Очевидним є те, що для вирішення проблеми варто вдатися до більш радикальних кроків. Одним із таких кроків є криміналізація відповідальності за невиконання законних розпоряджень чи приписів, інших законних вимог посадових осіб органів, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища. Штрафи, навіть дуже значні, – це ніщо в порівнянні із ризиком потрапити до в’язниці", — сказано у пояснювальній записці.

Як повідомляла ЕкоПолітика, Комітет парламенту з питань екологічної політики та природокористування на засіданні 10 березня підтримав і затвердив законопроєкт № 4167-д "Про промислове забруднення" до повторного першого читання. Водночас представники бізнесу під час обговорення внесли низку зауважень, які у фіналі так і не було враховано комітетом.

Згодом, у Міндовкілля заявили, що в текст законопроєкту №4167-д "Про промислове забруднення" внесли всі правки учасників обговорення та напрацювали виважений текст до повторного першого читання.

Читайте також
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ
Екокомітет проголосував за скандальний законопроєкт “Про управління лісами” – УПГ

Законопроєкт скасовує процедуру ОВД для суцільних санітарних рубок для ділянок менше ніж 10 гектарів

Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”
Міндовкілля почало розробку законопроєкту “Про батареї та акумулятори”

Прийняття такого закону є частиною євроінтеграційних зобов'язань України

Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний парламентського екокомітету на 14 березня: що розглянуть нардепи

Нардепи розглянуть 2 профільних законопроєкти, за наявності висновку науково-експертного управління