Порядок денний Верховної Ради на пленарний тиждень: огляд екологічних законопроєктів Радіо Свобода

Порядок денний Верховної Ради на пленарний тиждень: огляд екологічних законопроєктів

Катерина Бєлоусова

Законопроєкт №5436-д забезпечить використання систем накопичення енергії, збалансує роботу енергосистеми та підвищить стабільність електропостачання для споживачів

Верховна Рада цього пленарного тижня з 15 по 18 лютого розгляне законопроєкти, що стосуються оператора системи накопичення енергії та формування державної політики у сфері цивільного захисту.

ЕкоПолітика проаналізувала документи та зробила короткий огляд для своїх читачів.

15 лютого

Законопроєкт №5436-д “Про внесення змін до деяких законів України щодо розвитку систем накопичення енергії”, автором якого став Андрій Герус (ПП "Слуга Народу") – друге читання.

Метою законопроєкту є законодавче врегулювання діяльності з накопичення енергії та визначення статусу систем накопичення енергії та оператора системи накопичення енергії. 

Його прийняття забезпечить використання таких систем, збалансує роботу енергосистеми та підвищить стабільність електропостачання для споживачів.

Доопрацьованим законопроектом: 

  • вводяться нові терміни: система накопичення енергії, оператор системи накопичення енергії та повністю інтегровані елементи мережі; 
  • створюється новий учасник на ринку електричної енергії - оператор системи накопичення енергії та визначаються його права та обов’язки;  
  • врегульовується питання ліцензування діяльності з накопичення енергії;  
  • врегульовується питання можливості використання системи накопичення енергії споживачами, а також виробниками електричної енергії, зокрема, виробниками електричної енергії з відновлювальних джерел енергії;  
  • встановлюється загальна заборона для оператора системи передачі та операторів систем розподілу провадити діяльність з накопичення енергії.

Законопроєкт №5847 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розмежування повноважень між центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері цивільного захисту, та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту” для включення до порядку денного та прийняття рішення.

17 лютого

Законопроєкт №5608 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань цивільного захисту” – друге читання.

Метою законопроєкту є удосконалення законодавства, що діє у сфері цивільного захисту, підвищення ефективності реалізації державної політики у сфері цивільного захисту у мирний час та в особливий період.

На наступному пленарному тижні – 1–4 березня – Верховна Рада розглядатиме такі законопроєкти:

  • №5339 щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря;
  • №5379 щодо сприяння розвитку територій, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи;
  • №5409 щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження у розважальній діяльності;
  • №5602 про внесення змін до Загальнодержавної програми зняття з експлуатації Чорнобильської АЕС та перетворення об'єкта "Укриття" на екологічно безпечну систему;
  • №5766 та №5766-1 стосовно удосконалення процедури оцінки впливу на довкілля.

Нагадаємо, в Україні розблокували процес по роботі з законопроєктом № 3091 “Про Державний екологічний контроль", який ще у липні нардепи ухвалили в першому читанні.

Читайте також
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"
У ВРУ зареєстровано законопроєкт "Про ратифікацію Дунайської регіональної програми"

Угода спрямована на створення умов для залучення міжнародної технічної допомоги

Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів