Порт Роттердама спрогнозував зростання поставок водню у Європу до 2030 року Reuters

Порт Роттердама спрогнозував зростання поставок водню у Європу до 2030 року

Олена Яценьо

Найбільший порт Європи зможе доставляти щороку в північно-західну частину материку втричі більше водню, ніж прогнозували раніше

Водневі проєкти, які розташовані в районі Роттердамського порту, та країни-експортери зможуть до 2030 року наростити постачання водню до 4,6 мільйона тонн на рік.

Така цифра основана на "конкретних проєктах і реалістичних планах", над якими працюють компанії та країни-експортери, повідомляє з посиланням на керівництво порту видання Reuters.

Згідно з новими даними, найбільший порт Європи зможе доставляти щороку в північно-західну частину материку втричі більше водню, ніж прогнозували раніше.

Заява порту від 10 травня стосується імпорту водню, перспективи якого обговорювала група із 70 компаній та країн-експортерів. Виробництво низьковуглецевого водню в самому Роттердамі до 2030 року має зрости до 600 тис. т/р., тоді як імпорт становитиме 4 млн т/р.

"Наприклад, водень, виготовлений у Латинській Америці чи Австралії, можна ефективно та у великих обсягах доставляти до Роттердама, обробляти тут, а потім транспортувати у країни без виходу до моря", – повідомили в порту Роттердама.

Біопаливо, яке буде доставляти порт, – це суміш "зеленого" водню, який отримують із відновлюваних джерел енергії, і "блакитного" водню, отриманого з природного газу в процесі з нульовими викидами CO2. Нині зелений або синій водень не імпортується в Роттердам, сказав представник порту. Речовину отримують лише з газу в процесі, який створює значні викиди CO2.

Водень є альтернативою природному газу. "Зелений” водень має стати одним з головних факторів, на які буде спиратися Європейський Союз під час переходу до чистої енергії.

Згідно з нещодавно розробленою Єврокомісією стратегією REPowerEU, у 2030 році Європа має споживати 20 млн т водню на рік – як європейського виробництва, так і імпортного. Пропозиції Європейської комісії, викладені в REPowerEU, стали відповіддю ЄС на російське вторгнення в Україну. Ці пропозиції мають мету позбавити ЄС залежності від російського викопного палива до 2030 року.

Нагадаємо, що 10 травня глава ЄС з питань кліматичної політики Франс Тіммерманс сказав, що наступного тижня Європейська комісія запропонує новий законопроєкт, щоб підтримати проєкти зеленого водню. ЄС також запропонує ввести правила, які визначають, які типи водню вважаються "зеленими". Це потрібно для того, щоб водень, імпортований із-за меж Європи, також був прийнятий як "зелений".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Франс Тіммерманс заявив, що майбутня європейська система чистої енергії буде покладатися на імпортований зелений водень, адже Європа ніколи не зможе виробляти власного водню в достатніх кількостях.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон