Понад 100 представників бізнесу та влади обговорили роботу еколога у воєнний час

Понад 100 представників бізнесу та влади обговорили роботу еколога у воєнний час

Олена Яценьо

Разом з екоспільнотою розглядали безліч наболілих практичних питань

Понад 100 представників бізнесу та влади взяли участь у вебінарі "Робота еколога підприємства в умовах воєнного часу-2022".

Вебінар організували Професійна асоціація екологів України та Національний центр сталого розвитку (НЦСР), передає пресслужба профспілки ПАЕУ.

"Хоча ми, безперечно, усвідомлювали відчуття трагізму, коли працювали над підготовкою відповідей на запитання, що турбують учасників, спілкуючись із кожним, водночас майбутнє стало відчуватися більш значущим і перспективним. Ба більше, час думати серйозно над green recovery нашої держави!

Якби ми втратили здатність із надією думати про майбутнє, ми були б паралізовані. Це була б перемога путіна та його загарбницької війни. Він не диктує майбутнє, як і історія (хоча путін намагається)!" - зазначила у вступному слові президентка ПАЕУ, CEO Ecobusiness Group Людмила Циганок.

Народна депутатка, представниця екокомітету ВР Олена Криворучкіна та перший заступник голови ДЕІ Дмитро Заруба розповіли учасникам про діяльність оперативного Штабу, створеного від початку війни на базі ДЕІ, спільно з Міндовкілля, Офісом генпрокурора, ПАЕУ та іншими й акцентували на потребі розроблення якісних методик нарахування збитків, завданих довкіллю внаслідок агресії окупанта.

Віцепрезидентка ПАЕУ й експертка НЦСР Людмила Хоміч провела навчання, звернувши увагу присутніх на основних новаціях.

Опісля разом з екоспільнотою розглядали безліч наболілих практичних питань, серед яких:

— Як потрібно розраховувати та платити екоподаток за І квартал 2022 року? Як розраховувати екологічний податок за 1 квартал, якщо ми не працюємо з початку війни (з 24 лютого)?

— Що робити, якщо не встигли провести лабораторнi вимiри, згiдно з вимогами висновку з ОВД за І квартал 2022 року? Підприємство працювало до 24.02.22.

— Яка буде ситуація з поточними процедурами ОВД, які нині призупинено? Чи буде додано час на виконання оцінки та написання звіту? Тим паче, що обстановка змінилася, особливо в районах бойових дій.

— Які дозвільні процедури (еко) можливо оформити сьогодні? Які дозвільні документи підпадають під "декларативні"?

— На суб'єкт господарювання покладається обов'язок зі здійснення післяпроєктного моніторингу. Про результати моніторингу повідомляти Департамент екології та природних ресурсів і Державну екологічну інспекцію протягом місяця, наступного за звітним роком. У якій формі повинно бути повідомлення про результат післяпроєктного моніторингу? Яка кінцева дата здійснення цього повідомлення? У якому підзаконному акті вказано про відповідальність за невчасне повідомлення про виконання післяпроєктного моніторингу?

— Підприємство виправило виявлені невідповідності плану моніторингу викидів парникових газів на установці та не встигло відправити поштою через бойові дії, а відділення "Нової пошти" ще не працює. Що в такому разі потрібно зробити підприємству, щоб не було порушення законодавства?

— Чи можуть змінюватися форми документів звітності та вимоги до них?

— Підприємства у Дніпропетровські області повинні чи ні сплачувати екологічний податок? Підприємство не працює з 24.02.2022. Чи є процедура відновлення пошкоджених під час війни паперових оригіналів дозвільних документів!? Що робити підприємствам у разі втрати оригіналів цих документів, якщо копій немає?

— Як тепер відбуватиметься процедура видачі дозволів на викиди?

— Чи має юридичну силу рішення ДРС України від 30 грудня 2021 року №35 без внесення Міндовкілля змін у наказ №7 від 10 лютого 1995 року про скасування реєстрації Звіту з інвентаризації викидів забруднювальних речовин на підприємстві?

— Під час реєстрації звітів з інвентаризації в разі відмови немає конкретних зауважень, а лише загальні фрази з посиланням на окремі пункти Наказу №7 від 10 лютого 1995 року. Тож можна займатися перепискою до нескінченності. Які подальші дії?

— Як можуть бути оскаржені дії департаменту екології, який затримує реєстрацію звітів з інвентаризації протягом певного часу, окремі випадки до трьох місяців? Водночас суб’єкту господарювання не надсилаються листи про реєстрацію чи відмову в реєстрації з певних причин? У департаменті пояснюють чинним карантином. Це було ще до воєнного часу.

— Багато операторів не змогли подати плани МЗВ ще до війни через бюрократичне відношення, чи буде це питання переглянуто? І є проблема з верифікаторами, давали пропозиції щодо подання звіту цього року без верифікатора, а наступного року відпрацювати все згідно із законодавством?

— Яка буде ситуація з поточними процедурами ОВД? Нині вони призупинені. Чи буде додано час на виконання оцінки та написання звіту? Тим паче, що обстановка змінилася, особливо в районах бойових дій.

— Чи будуть нараховуватися збитки за роботу підприємства без дозвільної документації? Якщо ні, то які періоди будуть виключені?

— Як бути зі змінами правил подання звітності в умовах воєнного стану?

— Як визначити кількість викидів СО2 для нарахування екологічного податку: за питомими показниками, зазначеними у звітах з інвентаризації чи за Методичними рекомендаціями з оцінки викидів парникових газів за видами діяльності установок, затвердженими наказом Міндовкілля №671 від 13.10.2021

— Чи буде можливість здати звіт "Екологічні витрати"?

— У травні 2022 року було заплановано екологічну перевірку Державною інспекцією, чи буде вона перенесена на наступний рік?

Наостанок вебінару експертка комітету екологічного права ПАЕУ, юристка-аналітикиня БФ "Право на захист", адвокатка НААУ Софія Шутяк акцентувала на питаннях "Правові аспекти переміщення виробничих потужностей через бойові дії або їхні загрози. Еколого-правовий аспект" та розповіла про розпорядження від 25 березня 2022 року №246-р, навівши алгоритм дій, що варто оцінити для ухвалення такого рішення на прикладі Львівської області.

Виступ викликав жваву реакцію. Зокрема, було надано відповіді на такі запитання:

— Якщо було проведено пошкодження об’єктів, які призвели до наслідків екологічних, як діяти суб’єкту господарювання з погляду повідомлення органів контролю та Міндовкілля?

— У разі неможливості виконання умов дозвільних документів (проведення контролю викидів, скидів тощо) чи треба писати /повідомляти про це контролювальні органи, чи досить створити внутрішні документи, що підтверджують неможливість виконання таких умов та які це повинні бути документи.

— Було розроблено звіт з інвентаризації та 23 лютого подано до Міндовкілля для його реєстрації. Нині розгляд документа призупинено. Чи має підприємство готувати якесь обґрунтування такої ситуації? Чи можна задекларувати дозвіл на викиди, а процедуру його отримання відновити після скасування воєнного стану?

— Також існує аналогічна ситуація, але вже на етапі отримання дозволу на викиди. Документи станом на 24 лютого були на розгляді в Департаменті. Чи можна в такому разі задекларувати дозвіл на викиди?

— Як бути з утилізацією небезпечних відходів спеціалізованим організаціями. Організації не готові виїжджати на об'єкти.

В обговоренні взяли участь представники ПАТ "Кременчуцький завод технічного вуглецю", "Надвірнанафтогаз", "Укртрансгаз", "СКС", "УКРНАФТА", "Полтаваобленерго", "Українське Дунайське пароплавство", "Понінківська картонно-паперова фабрика-Україна", "Полтавський гірничозбагачувальний комбінат", "ЗАВОД ПІВДЕНКАБЕЛЬ", "Криворіжцемент", "Укрелеваторпром", "КРОНОСПАН УА", "ЕКОГАЗ", ТОВ "Екотрансінвест", УКРГІДРОЕНЕРГО, ДТЕК Мережі, ДТЕК Енерго, "Центр інноваційних екосистем", ТОВ "Валки – Ільмент", Чорноморнафтогаз, АТ, КП "КИЇВТЕПЛОЕНЕРГО", ТДВ "Перечинський лісохімічний комбінат", ТОВ "УКРАВІТ САЙЕНС ПАРК", "УКРГАЗВИДОБУВАННЯ", "Бориславнафтогаз", "Охтирканафтогаз", ТОВ "ФЗ "Біофарма", ТОВ "РЕТАЛ ДНІПРО", "Броваритеплоенергія", ТОВ "НТВК Україна", ТОВ "Еко-стандарт", ПрАТ "Укрграфіт", ТОВ фірма "Астарта Київ", ТОВ "УКРАЇНСЬКЕ ЗЕРНО", ТОВ "КЕРНЕЛ-ТРЕЙД", КП "Кременчуцьке КАТП КП "Миргородводоканал", ТОВ "Радехівський цукор", ТОВ "Агропромислова компанія "НОВААГРО", ТОВ "НВО "ТРУБОСТАЛЬ", "Подільський цемент", "ТЕРМІОН-ПЛЮС", "ПІВДЕННО-ЗАХІДНІ ТЕПЛОМЕРЕЖІ", ЦЕРН, "ЗЛАТА-МЕБЕЛЬ", "ПРЕМІОРІ", КП "Міськводоканал ВК Березанської міськради", Житомирська політехніка, "ДУ Інститут громадського здоров'я ім. О.М.Марзєєва НАМНУ" та ін., що продовжують гідно тримати бізнес- та екофронт!

Як писала ЕкоПолітика раніше, стали відомі результати зустрічі “Вплив на довкілля вторгнення Росії: голоси України”.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості