Половина світу пройшла пік виробництва викопної електроенергії – дослідження

Половина світу пройшла пік виробництва викопної електроенергії – дослідження

Катерина Бєлоусова

2023-2024 роки відкриють еру падіння викидів в енергетичному секторі

Дослідження британського аналітичного центру Ember показало, що у 107 з 215 країнах світу пік виробництва електроенергії з викопного палива пройшов щонайменше п'ять років тому.

Викиди вуглецю від електроенергетики у цих країнах впали на майже 20% за останнє десятиліття, повідомляє Ember.

Аналітики підкреслили, що країни, які щонайменше на рік пізніше пройшли пік використання викопних видів палива, забезпечують 50% світового попиту. Це створює основу для подальшого зниження викидів у світовому енергетичному секторі.

Вони розповіли, що 78 пост-пікових економік замінили викопну енергію зеленою. Хоча у 45 з них попит на електроенергію збільшився.

Зазначається, що в ЄС, Океанії (Австралія та низка островів Тихого океану) та Північна Америка вже перебувають у періоді спаду викопної енергії, де видобуток викопного палива впав на 30%, 20% та 15%. Окрім того, виробництво викопної енергії досягло плато в Африці, Латинській Америці та Карибському басейні.

Аналітики підкреслили, що єдиними регіонами, які ще не досягли цього піку, є Азія та Близький Схід. Проте деякі країни вже мають значний успіх. Так В’єтнам скоротив виробництво викопного палива на 16% за три роки, а Йорданія та ОАЕ майже досягли п’яти років після свого піка.

Вони припускають, що 2023-2024 роки відкриють еру падіння викидів в енергетичному секторі.

Зазначається, що досягнення піка є важливою віхою для глобального зеленого переходу. Однак щоб досягти кліматичної нейтральності до 2050 року, вітрова та сонячна генерація мають забезпечувати близько 40% світової електроенергії до 2030 року.

За сценарієм нульового чистого викиду Міжнародного енергетичного агенства, потроєння глобальних потужностей відновлюваної енергетики до 2030 року є найбільшим заходом, щоб стримати глобальне потепління на рівні 1,5°C.

“Мало хто усвідомлює, що енергетичні сектори багатьох країн вже знаходяться на етапі занепаду викопних видів палива. Для багатьох країн це було зроблено одночасно зі зростанням попиту на електроенергію, – сказав керівник Global Insights, Ember Дейв Джонс. – Ми стоїмо на порозі нової ери скорочення викопних копалин у світовому енергетичному секторі”.

Нагадаємо, в Міжнародному енергетичному агентстві закликали багаті країни та країни, що розвиваються, різко посилити цілі щодо зменшення викидів, щоб обмежити глобальне потепління до 1,5°C.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, звіт Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) показав, що частка відновлюваної енергії у світовому виробництві електроенергії може перевищити вугільну генерацію вже у 2024 році.

Читайте також
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі
У США виділяють $28 млн на розробку технологій очищення чавуну та сталі

Фінансування підтримає деякі з найпередовіших розробок з декарбонізації сталеливарної промисловості

Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року
Apple планує стати вуглецево-нейтральною компанією до 2030 року

Apple планує працювати з чистою енергією та використовувати перероблені матеріали для виробництва

У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні
У Німеччині можуть ввести загальнонаціональну заборону на водіння у вихідні

Заборона на водіння у вихідні може стати необхідною згідно з чинним кліматичним законодавством

На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів
На Харківщині компостер допоміг уникнути 2,5 тисячі тонн викидів парникових газів

Громада може скоротити викиди метану на 30%, якщо люди компостуватимуть 20% органічних відходів