Пластикові частинки з упаковок, які ми проковтуємо разом з їжею, уповільнюють метаболізм і стимулюють розвиток жирових клітин, що призводить до зайвої ваги та ожиріння.
Таких висновків дійшли вчені з Норвезького технологічного університету, передає Екосфера.
Фахівці вивчили 34 види пластикових предметів, серед яких були контейнери для йогурту, пляшки для напоїв, кухонні губки та інші, і дійшли висновку, що в них міститься близько 55 тисяч різних молекул, 11 з них уповільнюють метаболізм.
Крім цього, у кожному третьому виробі із пластику містяться речовини, що сприяють розвитку жирових клітин.
Ароматичні органічні речовини, такі як дибутілфталати та дифенілфосфати, використовуються в процесі виробництва пластикових товарів і ведуть до ожиріння та зайвої ваги. Деякі пластмаси також містили невідомі натепер хімічні речовини, які сприяють накопиченню жиру.
Як відомо, ожиріння є однією з найпоширеніших причин смерті у світі. Згідно з ВООЗ, зайва вага присутня у 2 мільярдів людей.
“У минулому столітті людей з ожирінням було втричі менше. Виявилося, що в цьому опосередковано винен пластик”, – сказано у матеріалі.
Нагадаємо, українцям розповіли, чим небезпечний біопластик.
Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження показали, що мікропластик сприяє появі стійких до антибіотиків бактерій.